Ziua maghiarilor: Kelemen Hunor, mesaj pentru români

 Românii nu pot fi liberi dacă maghiarii nu se simt liberi în ţara lor şi invers, întotdeauna majoritatea fiind responsabilă pentru minoritate, a declarat  preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Declarația a avut loc cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. 

'Sunt vremuri când fiecare om, fiecare comunitate şi fiecare naţiune are nevoie de valori după care se pot ghida acţiunile şi se poate proiecta viitorul. Libertatea este o valoare care şi acum 169 de ani, şi în secolul XX şi în 1989 era extrem de importantă şi oamenii s-au întors împotriva tiraniei, împotriva dictaturii. Eu cred şi spun de fiecare dată că nu e nimic de reproşat nimănui dacă iubeşte cultura, limba şi naţiunea. Cred că nicio naţiune nu poate să fie liberă dacă cel care trăieşte împreună cu el, alături de el, nu este liber. Nici românii nu pot fi liberi dacă maghiarii nu se simt liberi în ţara lor şi invers. Întotdeauna majoritatea este responsabilă pentru minoritate', a declarat, pentru ziariştii de limbă română, Kelemen Hunor. 

Kelemen a afirmat că, în România, pentru ca minoritatea maghiară să-şi păstreze identitatea, limba, religia, cultura, elementele esenţiale ale acesteia, 'atunci trebuie create acele instituţii şi acel cadru legal prin care se pot păstra acestea'. 

'Şi dacă cumva, undeva, un astfel de element este lezat sau nu se poate exercita în mod liber, se poate spune că libertatea acelui om, acelei comunităţi, nu este deplină. Şi de aceea, după 27 de ani de la revoluţia din 1989, eu cred că am intrat în normalitate şi trebuie să o păstrăm. Când vine prefectul, vin reprezentanţii partidelor româneşti, când avem mesajul primului ministru pentru această ocazie, respectul reciproc şi respectul pentru valorile fiecăruia este un element esenţial care poate fi subliniat azi, 15 martie', a declarat Kelemen Hunor, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel