Zgonea: Planul de țară, stabilit de Comisia pentru Viitor. Ținta va fi intrarea în OECD

România, dacă vrea să fie o țară puternică și bogată, trebuie să intre în rândul statelor OECD-Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică- susține președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. 

"România are în aceste momente niște oportunități extraordinare. Ne aflăm într-un hub, sub umbrela NATO și protecția directivelor europene, ne afirmăm prin competența pe care o are forța de muncă în România, avem o factură de energie mult mai ieftină decât în alte state europene și posibilitatea ca aceste produse competitive să fie vândute și în Orientul Mijlociu, și în alte piețe.

Pe de altă parte, există posibilitatea ca o parte dintre lucrurile care vin din Asia către Europa, care consumă 25% din produsele mondiale, să ajungă în occident prin România. Dacă România va înțelege această fereastă de oportunitate va avea acea bunăstare pe care și-a dorit-o în momentul în care a acceptat să intre în UE și în NATO. Am spus întotdeauna că dacă vrem să fim o țară puternică și bogată trebuie să intrăm și noi în rândul statelor OECD, a precizat Valeriu Zgonea la Interviurile DCNews live.

Comisia pentru viitor va stabili planul de țară

"Una dintre măsurile pe care le voi propune Parlamentului este Comisia pentru viitor, așa cum este denumită în UE, în care să discutăm toate politicile publice naționale și un plan de țară. Liderii care cer votul românilor trebuie să se așeze la masa discuțiilor, într-o comisie permanentă, să stabilească toate politicile publice care sunt în interesul României pe termen mediu și pe termen lung. În această comisie, proiectul de țară trebuie să fie transpus într-o legislație coerentă și în care să înțelegem și noi ce, și când și cum votăm. Statele democratice au acest instrument și la masa respectivă sunt președinții de partide, sunt liderii grupurilor parlamentare, care creează o majoritate pentru votarea unui proiect legislativ, dar care exercită și un control asupra guvernelor, a anunțat Valeriu Zgonea. Acest instrument este extrem de important pentru un stat care se consideră democratic, care consideră că are valori democratice și care vrea să aibă un proiect de țară pentru următorii 20  de ani, a spus președintele Camerei.

OECD deține 60% din economia mondială

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (Organisation for Economic Co-operation and Development — OECD), înființată oficial la 30 septembrie 1961, reprezintă un for interguvernamental dedicat identificării, aplicării și evaluării politicilor publice dedicate dezvoltării economice și stabilității sociale. OECD asigură un cadru apolitic format din peste 250 de comitete și grupuri de lucru, care facilitează dezbateri între experți în diferite domenii: investiții, agricultură, anticorupție, transporturi etc.

Cele 34 de state membre OCDE dețin împreună aproximativ 60 la sută din economia mondială, 70 la sută din comerțul mondial și 20 la sută din populația lumii.

Vezi declarația integrală de la minutul: 37:51

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel