Zece lucruri care vă pot salva viața când sunteți mușcat de șarpe

Dana Lascu / 12 aug 2018 / 14:50 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

O femeie de 34 de ani din Focuri, județul Iași, a fost mușcată de picior, de un șarpe, chiar în grădina casei sale. Din fericire a ajuns în timp util la urgențe. Iată ce trebuie să faci în caz că te mușcă un șarpe.

Femeia care a fost mușcată de șarpe chiar în curtea casei sale, a avut noroc că a ajuns rapid la urgență, explică dr. Tudor Ciuhodaru. „Alți pacienți nu au avut această șansă. Și sunt tot mai multe cazuri în această perioadă", atrage atenția medicul. El ne explică și care sunt lucrurile pe care să le facem sau să nu le facem atunci când suntem mușcați.

Ce trebuie să (NU) faceți. 10 lucruri care vă pot salva viața.

1. Consideraţi orice muşcătură de la orice tip de şarpe drept urgenţă medicală.

2. Pe statisticile noastre deşi muşcăturile de şarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor muşcate, ele au un potențial evolutiv sever. Șerpii veninoşi inoculează la locul muşcăturii substanţe cu acțiune hemolitică şi hemoragică, aşă că la aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, apare tahicardia, puls filiform, dispnea şi transpiraţii, greţuri, vărsături, colaps, iar dacă pacienții nu sunt tratați urgent, moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului, prin hemoragii şi insuficienţă renală acută.

3. Solicitaţi rapid consult şi ajutor medical.

4. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.

5. Toaletaţi plaga cu apă şi săpun.

6. Efortul fizic trebuie redus la minim, culcaţi victima, cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziţionaţi locul muşcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica râspândirea veninului în fluxul sangvin.

7. Scoteţi toate bijuteriile sau alte elemente ce pot accentua edemul.

8. Muşcătura de şarpe se identifică după urmele locale (forma dinţilor şarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente.

9. Muşcătura este asociată cu durere intensă şi edem periliezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porţiune întinsă din membrul afectat. Există însă şi posibilitatea ca şerpii muşte fără a introduce veninul în plagă şi în acest caz de „muşcătura albă" lipsesc fenomenele inflamatorii.

10. Marcaţi marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute, cu un stilou pentru a ajuta medicii să evalueze gradul de expunere la venin.

Atenție !

1. Ca regulă generală, dacă nu vrei să te muşte vreun şarpe NU intra în contact intenţionat cu el.

2. Lucrul acesta pare evident dar, de-a lungul timpului, două treimi din muşcaturile de şarpe pe care le-am tratat erau la pacienţi care au încercat să-i vadă mai bine sau i-au abordat, ridicat, hărţuit, încercând uneori să-i omoare.

3. Deplasările la iarbă verde şi muncile agricole cresc riscul de a fi muşcat de reptile.

4. NU incizaţi la nivelul urmelor de colţi şi...

5. ... NU încercaţi să aspiraţi veninul - metoda este ineficientă pentru că şarpele are colţii curbaţi iar „buzunarul de venin" nu se află la locul muşcăturii . În plus, circa 20% din muşcăturile de şarpe sunt „uscate", total lipsite de venin, aşa că orice incizie creează doar o plagă ce se poate infecta fără a avea vreun beneficiu medical real.

6. Veninul aspirat cu gura poate ajunge în fluxul sangvin al salvatorului.

7. NU aplicați un dispozitiv de aspiraţie:pentru că puteţi leza țesuturile.

8. NU aplicați garouri ce restricţionează fluxul de sânge şi duc astfel atât la acumularea veninului în jurul muşcăturii cât şi la distrugerea celulelor. În plus, dacă garoul este utilizat greşit, poate întrerupe fluxul sangvin de la acel nivel şi să provoace leziuni ischemice.Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26