Weber, noi precizări despre pensiile speciale. Scapă doar magistrații: Cum ar putea fi tăiate în carne vie pensiile speciale

Foto: DC NEWS
Foto: DC NEWS

Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat constituționalitatea cu privire la anularea pensiilor de serviciu, așa-numitele peiorativ „pensii speciale”, inclusiv pensiile militare.

Într-o intervenție la postul de televiziune România TV, Renate Weber spune că în decizia 900 din 15 decembrie 2020, Curtea Constituțională a României (CCR) precizează cât se poate de clar că doar magistraţii sunt cei care au un suport constituţional pentru a fi beneficiarii unor pensii speciale.

Avocatul Poporului a făcut referire inclusiv la pensiile militarilor.

„În decizia 900 din 15 decembrie 2020, CCR, într-o amplă decizie, spune foarte clar că doar pensiile magistraților sunt cele care își găsesc un suport în Constituție.

În legătură cu celelalte pensii, Curtea spune foarte clar că ele sunt pensii care nu au aceeași protecție. Să nu confundăm cu pensiile pe contributivitate. Acelea sunt protejate de Constituție. Tot ce este altceva este o asumare politică pentru că sunt categorii de persoane care prin lege au incompatibilități.

Să ne gândim la militari care nu au voie să aibă altă profesie pe parcursul carierei lor militare. Dar în legătură cu ele CCR spune că de fapt vorbim de niște prestații contributive. Analizând această decizie devine clar că dacă la nivel politic s-ar luat decizia, precum s-a luat cu pensiile parlamentarilor, de a se opri aceste pensii pentru viitor, acest lucru ar fi posibil din punct de vedere constituțional”, a explicat Renate Weber.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel