Weber, despre arhiva Dunărea: Să înţeleagă oamenii cine sunt cei din TOP 500

Renate WEBER
Renate WEBER
Europarlamentarul liberal Renate Weber crede că desecretizarea arhivei Dunărea va duce la dezvăluiri de impact despre multe dintre cele mai influente persoane din România, dar spune că era de preferat ca asta să se fi întâmplat imediat după căderea comunismului. Întreprinderea de Comerţ Exterior (ICE) Dunărea a fost o structură a Securităţii, înfiinţată în 1982, care se ocupa de comerţul în străinătate al României. Pe la aceasta treceau toate marile întreprinderi de stat care exportau mărfuri. Relaţia cu partenerii externi era asigurată de Commercial and Maritime, ajutată de Oficiul Argus.

„Cred că viaţa noatră publică, socială, ar fi fost mult mai sănătoasă. Să se facă oricând (desecretizarea – n.r.), e firesc să ştim cine mai e în viaţa publică, economică, ce sfori trage, ce pârghii de influenţă deţine. Tare mi-ar fi plăcut să ştiu acum 23 de ani lucrurile acestea. (...) S-ar putea, după ce se va desecretiza, ca oamenii să înţeleagă cine sunt cei din top 300, top 500, care le conduc afacerile în judeţ şi au influenţă înzona politică. Poate atunci oamenii vor înţelege, nu ştiu dacă îi va încălzi, dar e bine măcar pentru curăţenia sufletească să ştie”, a declarat Weber, vineri seara, la Digi24.

Invitat la aceeaşi emisiunea, europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Paşcu, a comentat declaraţiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora şeful statului a cerut desecretizarea acestei arhive, nu însă şi premierul. „Este posibil ca, preşedintele, anticipând că va primi acordul CSAT să fi cerut deja şi SIE să predea arhiva şi CNSAS să înceapă investigarea. Chiar şi aşa, nu poţi să dai ordine, a spus: predaţi şi celorlalţi: cercetaţi. De ce mai e nevoie de hotărârea CSAT? Doar să faci o acuză că premierul s-a opus”, a afirmat social-democratul. Prim-ministrul Victor Ponta a răspuns acuzaţiilor lui Traian Băsescu, spunând că nu a dorit discutarea subiectului arhivelor Dunărea, pentru că nu era pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel