EXCLUSIV  Voucherele sociale, dezastru pentru toată lumea. Prof. Cristian Năsulea explică ce se va întâmpla în momentul în care banii vor intra în piață

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Voucherele sociale acordate de Guvern pe bandă rulantă se ridică la o sumă șocantă de 700 de milioane de euro. 

”Când vine vorba de scheme de ajutor de genul acesta, trebuie să avem în vedere următorul mecanism: banii aceștia, chit că ei vin de la Comisia Europeană, înseamnă masă monetară suplimentară care intră pe piață într-un moment în care avem dezechilibre de natură monetară, care duc la creșterile de preț pe care le vedem deja de foarte multă vreme. Injectarea de bani în plus pentru orice fel de program, fie el extrem de bine justificat care vizează ajutorarea unor categorii sociale care au mare nevoie de acest tip de ajutor, o să ducă la adâncirea acestor dezechilibre. Suma totală destinată acestor programe pare să fie undeva la 700 de milioane de euro, o sumă care va influența cantitatea de bani disponibilă pe piață și o va face în mod inegal. Unii oameni vor primi acest ajutor, deși, la nivel individual este extrem de mic, însă alții, care poate sunt doar un pic mai bine financiar, nu-l vor accesa pentru că nu se vor încadra pentru câțiva lei. În momentul în care vom vedea acești bani intrând în piață, ei vor contribui la creșterea prețurilor pentru toată lumea. Vom fi în situația în care acest număr de 220.000 de beneficiari care se vor bucura de aceste ajutoare punctual va duce la creșterea prețurilor pe scară largă, pentru toată lumea, pentru toate categoriile de produse” a explicat profesorul de economie Cristian Năsulea, în emisiunea ”D`Economic News” realizată de Alex Vlădescu la DCNewsTV. 

Profesorul de economie a întărit ideea subliniind că ”în momentul în care dăm mici ajutoare când economia în ansamblu are probleme vom face să aibă și mai multe probleme”. Conform acestuia, Guvernul ar trebui să se concentreze pe reforme pentru stabilizarea prețurilor și, în mod ideal, pe reforme care ar duce la scăderea prețurilor. 

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel