VOT Ursula von der Leyen. Mișcare de ultimă oră. Naumescu: Calcule pe ultima sută de metri

FOTO AGERPRES / EPA
FOTO AGERPRES / EPA

Deputații din Parlamentul European vor decide marți, prin vot, dacă Ursula von der Leyen va prelua funcția de președinte al Comisiei Europene.

Profesorul universitar Valentin Naumescu a făcut o analiză vizavi de votul pentru Ursula von der Leyen. Pentru a prelua funcția, acesta trebuie să obțină o majoritate de 374 din 747 de voturi.

”Viktor Orbán, care vrea să cadă mereu în picioare (cine nu ar vrea?), s-a reorientat rapid şi spune că "desemnarea Ursulei von der Leyen este o mare victorie" a sa şi că a reuşit să blocheze desemnarea lui Frans Timmermans în fruntea Comisiei Europene.

"O conservatoare, o familistă convinsă cu şapte copii" spune premierul ungar, indicând practic că europarlamentarii FIDESZ, partid care a câştigat categoric alegerile europene în Ungaria, vor vota pentru aprobarea candidaturii Ursulei von der Leyen în Parlamentul European.

Se pare că şi europarlamentarii conservatori de la PiS, partidul de guvernământ din Polonia, vor vota pentru Ursula von der Leyen, contrabalansând astfel voturile negative care vor veni de la social-democraţii germani şi probabil din partea altor socialişti, a verzilor şi a altor facţiuni de stânga sau de dreapta (naţionaliste şi eurosceptice) din PE.

Cu voturile FIDESZ şi PiS, probabil că şansele Ursulei von der Leyen cresc substanţial iar eventualele "defecţiuni" din coaliţia PPE-S&D-Renew Europe vor fi compensate, candidata propusă de Consiliul European putând în aceste condiţii trece peste limita de 376 de voturi pentru.

Ar putea fi cel mai strâns vot dat de Parlamentul European pentru aprobarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene, după ce în 2014 cele 422 de voturi favorabile primite de Jean-Claude Juncker au fost, la rândul lor, un minim istoric. Cu alte cuvinte, propunerile Consiliului European sunt acceptate din ce în ce mai greu de Parlamentul European. Oare nu e momentul unei regândiri a mecanismelor decizionale ale UE?”, a scris Valentin Naumescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel