Vot masiv pentru Mircea Diaconu, posibile explicații

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu

Sondajele îl dădeau pe Mircea Diaconu, candidatul independent la europarlamentare, la 2-3%. În condițiile în care eroarea măsurătorii este cuprinsă între 2-3%, era posibil ca îndrăgitul actor să treacă pragul electoral, de 3,3 procente. Diaconu are, însă, în toate exit poll-urile un scor mai mare ca al UDMR.

Dacă această tendință de vot se menține, Mircea Diaconu va face cea mai mare surpriză din istoria alegerilor de după 1989. Până acum, un singur candidat independent a reușit să treacă pragul electoral: Elena Băsescu. În 2009, popularitatea lui Traian Băsescu nu era, încă, afectată de măsurile dure pe care le-a luat în cel de-al doilea mandat, iar PDL a sprijinit această candidatură simbiotică. După alegeri, Elena Băsescu s-a reînscris în partid.

Popularitatea lui Diaconu (și eroarea instituțiilor de sondare) este explicată prin doi factori.

Dezamăgirea electoratului față de clasa politică favorizează candidații carismatici și cu notorietate. Bazinul ”nemulțumiților” nu poate fi exploatat de Dan Diaconescu, aflat pe un trend descrescător după scandalurile în care e implicat și disoluția PP-DD. Nici de Vadim Tudor, care folosește același discurs de 25 de ani și a pierdut majoritatea structurilor din teritoriu. 

În plus, Mircea Diaconu a fost victimizat prin respingerea candidaturii, atât la nivelul PNL, cât și de către persoane sau instituții care au contestat listele de susținători ale lui Mircea Diaconu.

O altă variantă este îmbrățișată de PNL, care va acuza trădarea unor structuri de partid controlate de lideri din grupările anti-Antonescu. ”Alianța trădătorilor”, așa cum a fost numită gruparea Tăriceanu-Stroe- Silagi, nu poate convinge electoratul captiv să voteze cu Stânga sau cu candidați gen Dan Diaconescu, de aceea a făcut propagandă pentru un fost liberal, către care dirijează o parte din votanții PNL. Dacă nu va lua 20% din voturi, înainte de redistribuire, Crin Antonescu a anunțat că renunță la președinția partidului, dar nu și la candidatura la prezidențiale. Liderii PNL care au fost îndepărtați din structurile de conducere de către Antonescu speră ca partidul să-l respingă pe Klaus Iohannis, care a fost adus relativ recent în partid.

Bogdan Chirieac: Mircea Diaconu, marele câștigător al alegerilor europarlamentare


"La Galați, Mircea Diaconu se află pe locul doi cu 15% din voturile exprimate. Marele câștigător al acestor alegeri este Mircea Diaconu, iar acest lucru spune ceva întregii clase politice, dacă mai este cazul", a spus Bogdan Chirieac la Realitatea TV.

În plus, trebuie subliniat și faptul că în marile orașe, marele actor "a bătut" PNL în ceea ce privește numărul de voturi la alegerile europarlamentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel