Vot învestire Guvern Cîțu. Vosganian, precizări despre poziția ALDE

Vosganian FOTO AGERPRES
Vosganian FOTO AGERPRES

Deputatul Varujan Vosganian, preşedintele filialei ieşene a ALDE a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că România are nevoie de un guvern dar că formaţiunea politică nu va da un răspuns până când nu va avea discuţii directe cu premierul desemnat Florin Cîţu. 

'Noi, tratăm cu responsabilitate această desemnare, chiar dacă nominalizarea lui Florin Câţu nu arată o dorinţă a Preşedintelui de a rezolva criza, ci de a o adânci. De ce spun asta? Pentru că probabil într-un clasament al indezirabililor în Parlament pentru majoritatea parlamentară după Ludovic Orban pe locul doi era Florin Câţu, care avea şi un palmares impresionant în această privinţă. A fost de mai multe ori respins fie de comisiile reunite de Buget-Finanţe-Bănci, fie de plenul Senatului. Cu toate acestea, având în vedere situaţia care este în ţară noi nu dăm un răspuns imediat. Dorim să avem o consultare corectă', a declarat Vosganian.

Plan de finanțare pentru Autostrada A8

El a spus că în calitate de parlamentar ieşean doreşte să afle de la premierul desemnat care sunt intenţiile acestuia privind construcţia Autostrăzii A8. 'În calitate de parlamentar de Iaşi şi de Moldova doresc de la domnul Câţu să ne spună dacă spre deosebire de predecesorul său doreşte să respecte promisiunea pe care Klaus Iohannis şi Ludovic Orban au făcut-o aici la Iaşi în ziua de 24 Ianuarie, când au promis că la prima şedinţă de guvern se va da o ordonanţă de urgenţă care va opri procedura de parteneriat public privat şi va reorienta investiţia pentru Autostrada A8 pentru zone de finanţare mai sigure şi mai rapide. Eu vreau de la Florin Cîţu să ştiu dacă îşi ia acest angajament ca la prima şedinţă de guvern să rezolve această chestiune şi să ne prezinte un plan de finanţare pentru autostrada A8 care să fie credibil', a declarat Varujan Vosganian.

Solicitare privind cele 25 de OUG

Parlamentarul ieşean vrea totodată din partea premierului desemnat, Florin Cîţu, 'un angajament clar că nu va repeta scenariul făcut în preajma votării la moţiunea de cenzură cu cele 25 de ordonanţe de urgenţă'. 'După ce avem această discuţie cu Florin Cîţu, ALDE îşi va exprima poziţia cu privire la votarea sau nevotarea lui', a declarat Varujan Vosganian.

Liderul ALDE a spus că deşi de obicei nu foloseşte sintagma 'dacă' răspunde şi la întrebarea 'ce se va întâmpla dacă Florin Cîţu nu va obţine împreună cu lista sa guvernamentală învestirea de către Parlament' propunând ca în această situaţie să fie constituită o majoritate parlamentară. În opinia sa, 'majoritatea parlamentară să aibă o expresie unică în desemnarea propunerii către Klaus Iohannis a unui candidat pentru pre

'Soluţia trebuie să vină din Parlament'

'Atunci se va trece direct la actul trei care este numărul doi în numărătoarea desemnărilor de prim ministru. Cred că într-o astfel de ipoteză trebuie să schimbăm puţin procedura. Numai trebuie să vedem în preşedinte pe cel care declanşează şi gestionează procedura de consultare. Trebuie să facem o consultare în Parlament, să formăm o majoritate care să ofere soluţii preşedintelui. Deci ar fi o eroare să aşteptăm de la preşedinte o soluţie pentru că ea nu va fi. Soluţia trebuie să vină din Parlament. Dacă Florin Cîţu nu trece în Parlament, ALDE face apel la toate grupurile şi facţiunile parlamentare să începem consultări între noi înainte de a merge la Palatul Cotroceni, iar când mergem la Cotroceni să avem deja o propunere care să fie acceptată de majoritatea grupurilor parlamentare', a spus Varujan Vosganian.

Vicepreşedintele ALDE a declarat totodată că prin configurarea majorităţii parlamentare pot fi evitate alegerile anticipate. 'În orice democraţie în care există Parlamentul ca act central alegerile anticipate nu se pot întâmpla decât dacă Parlamentul o doreşte sau este incapabil să o ia. Noi am lămurit clar că majoritatea nu doreşte alegeri anticipate şi lucru acesta s-a văzut şi la şedinţa de luni, când au fost în sală decât 188 de parlamentari. Trebuie să dovedim că avem capacitatea de a evita alegerile anticipate prin configurarea unei astfel de majorităţi', a declarat liderul ALDE, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel