Vosganian, lui Băsescu: Mare tupeu trebuie să ai

Varujan Vosganian, demers periculos. Declarații de la Iași
Varujan Vosganian, demers periculos. Declarații de la Iași

Senatorul PNL Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, crede că președintele Traian Băsescu și fostul premier Emil Boc merită "cu vârf și îndesat" să fie anchetați în dosarul în care liberalul este acuzat de subminarea economiei naționale.

Vosganian a postat pe blogul său un text cu titlul "Mare tupeu trebuie să ai, domnule președinte", după ce Traian Băsescu și-a exprimat recent regretul că senatorii nu au încuviințat, în 2013, cererea DNA de urmărire penală pe numele fostului ministru PNL.

"Aşadar, în februarie 2008, în urma creşterii substanţiale a gazelor din import (tendinţă care s-a menţinut pe tot parcursul anului) am oferit pentru o perioadă de şase luni, potrivit legii şi cu încuviinţarea Guvernului, un discount care acoperea o parte a creşterii preţului gazului. Această măsură, pentru că a fost benefică pentru toată lumea (furnizori de gaze, producători de îngrăşăminte, fermieri şi buget) a fost prelungită pentru încă şase luni, la solicitarea ministrului de atunci al agriculturii, Dacian Cioloş, solicitare acceptată, de asemenea, de Guvern. În martie 2009, Guvernul lui Emil Boc a prelungit din nou discountul. Dar, mai mult decât atât, Emil Boc a propus, prin OUG, adăugarea unei facilităţi (furnizarea gazelor doar din producţia internă) mult mai substanţiale. OUG a fost aprobată de Parlament şi promulgată imediat de preşedinte care nu a avut nicio obiecţie.

Iată ce zice referatul Ministerului Public care cerea începerea urmăririi penale în cazul meu cu privire la acest act normativ: „(...) Ordonanța de urgență nr. 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009, (...) sub aparența legalității, a creat modalități de realizarea a scopului infracțional (...)" (fila 20); Şi, în continuare, (ţineţi-vă bine!) :„demersurile grupului infracțional au atins apogeul prin emiterea Ordonanței de urgență nr. 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009" (fila 64).Cu alte cuvinte, faptele mele au fost doar un modest preambul, apogeul complotului a fost atins de Guvern, de Parlament şi, se subînţelege, de preşedintele care a promulgat, fără să clipească, legea respectivă ! Faptul că un procuror îşi permite să rostească astfel de cuvinte insultătoare la adresa puterii legislative şi a celei executive arată că am ajuns, în ce priveşte relaţia dintre puterile statului, într-un punct din care nu mai putem merge în acest fel înainte.

„Gafă" antologică a lui Vosganian: „Domnul Bercea, ..."

Ca să vă faceţi o idee asupra "apogeului" atins de complotul pentru subminarea economiei naţionale, legea promulgată de preşedinte dădea, pentru facilităţile suplimentare un termen de trei ori mai mare decât mine, anume de 18 luni (termen care a fost respectat) şi o reducere de preţ de câteva ori mai mare decât cea pe care o dădusem eu. Dacă adăugăm şi discountul, rezultă că Traian Băsescu şi Emil Boc au acordat marilor consumatori de gaze facilităţi de aproape zece ori mai mari decât cele pentru care eu eram incriminat. Şi repet, Traian Băsesc, nu a făcut nicio observaţie, nu a retrimis legea la Parlament, ci a promulgat-o imediat, socotind acordarea de facilităţi legală şi necesară.

Ca să vezi că nu am nimic cu dumneata, domnule Preşedinte, nu am pus nimic de la mine, ci am evocat cuvintele procurorului. Dar de ce Ministerul Public au dorit să mă cerceteze pe mine care eram, ca să zic aşa, la poalele demersului infracţional, şi nu pe Emil Boc şi pe dumneata care, vorba procurorului, eraţi la apogeu, ăsta e un subiect de lungă meditaţie pe care, poate, o să-l descalcim candva.

Să rezumăm. Dacă eu sunt prezumtiv vinovat şi merit să fiu cercetat, atunci Traian Băsescu şi Emil Boc o merită cu vârf şi îndesat, cu de zece ori mai multe argumente decât mine. Dacă Traian Băsescu se consideră nevinovat, atunci nu văd de ce ar trebui să deplângă gestul legitim şi în aplicarea drepturilor constituţionale al Senatului de oprirea a cercetării penale în cazul meu, ci dimpotrivă, să-l salute ca pe un triumf al dreptăţii.

Dar, cum spuneam în titlu, tupeul e mare. Cum spune o zicală armenească: "dacă se întâmplă o dată, nu se ştie. Dar dacă se întâmplă de două ori, atunci precis şi a treia oară". Aşadar, dacă vezi cu merge cu tupeul, de ce să n-o faci din nou şi din nou? Mai ales că lumea te şi laudă ce om politic (sau, după unii, cu aceeaşi admiraţie, animal politic) tare eşti", scrie Vosganian pe blog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel