Volintiru, Romgaz: Ne interesează Neptun Deep. Am putea prelua 15-20% din proiect

Romgaz (SNG), unul din cei doi producători de gaze naturale din țara noastră, este interesat de proiectul offshore de gaze Neptun Deep.

Romgaz ar putea prelua o participație de 15-20% din proiect, a precizat pentru Mediafax Adrian Volintiru, directorul general al companiei. "Deocamdată suntem la începutul începuturilor. Am fost contactați (luni) de consultantul ExxonMobil, care vrea să facă un exit din acest proiect. Ne interesează să preluăm o cotă între 15-20%, dar e mult până departe. Primul pas în momentul ăsta ar fi (purtarea) primelor discuții, să vedem datele preliminare, ce au trimis dânșii, după care acordul ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale) pentru a intra în camera de date, formarea echipei, intrarea în camera de date, analiza rezultatelor, obținerea aprobărilor în adunarea generală a acționarilor, dar intenția noastră este de a participa la acest proiect. Ne interesează, vrem și ne dorim", a spus Volintiru.

Adrian Volintiru a mai precizat pentru Mediafax că cei de la ExxonMobil vor un exit total și că Romgaz are "absolut" capacitatea de finanțare a proiectului, care s-ar ridica la câteva miliarde de euro. Romgaz mai are și alte investiții în analiză și aprobare, precum intrarea cu o cotă de 20% în terminalul LNG din Marea Egee, de la Alexandroupolis, Grecia.

"În următoarea perioadă, când vom ști și o evaluare mai exactă (a proiectului), vom evalua și sursele de finanțare și posibilitatea de a apela la alte surse (dacă este nevoie, precum piața de capital). Deocamdată nu știm care este nivelul finanțării necesare, deci nu ne putem pronunța", a spus el despre finanțarea proiectului. Volintiru a mai spus că nu a purtat discuții cu ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Popescu despre o distribuție de dividende suplimentară în acest an, bani incluși în bugetul pe acest an, dar a notat că "speră din tot sufletul" ca banii să fie lăsați în companie.

OMV Petrom și ExxonMobil explorează blocul de mare adâncime Neptun Deep din platoul continental al țării noastre la Marea Neagră. Decizia de investiție a fost amânată în ultimul an pe fondul unei forme neagreate de deținătorii licențelor cu privire la legea Offshore. Recent a fost publicat un proiect de modificare a legii, dar ExxonMobil a demarat deja procesul de vânzare a participației de 50% din proiect. Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Popescu și șeful Comisiei de industrii și servicii Iulian Iancu au făcut ambii declarații în ultima perioadă de susținere a intrării Romgaz în proiectul despre care se spune că ar putea scoate din larg între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze, consumul României pe circa 3,5 și 7 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel