Urmărește emisiunea live


Vizită LIBE în România, amânată din cauza crizei politice

Europarlamentarul Maria Grapini semnalează pe Facebook că vizita comisiei LIBE, din Parlamentul European a fost amânată, din cauza moțiunii de cenzură. PSD și ALDE au semnalat încălcări ale drepturilor omului și o situație grea în penitenciare, care au justificat OUG 13. PNL și USR au contra-atacat în Parlamentul European, pe tema corupției. Vizita Comisiei LIBE era organizată în acest context tensionat. 

Iată mesajul europarlamentarului:

„Vizita comisiei LIBE a Parlamentului European programată săptămâna viitoare a fost amânată datorită problemelor interne ale României! Eu totuşi, azi (n.r. luni) am vizitat cel de-al doilea penitenciar- după Timişoara,Târgşor. Am discutat cu conducerea dar şi cu peste 100 de deţinute. Condiţiile generale, aspectul clădirilor exterior şi interior, sunt mult mai bune la Timişoara.Rămâne suprapopularea ca prima problema.Dar acest lucru se poate rezolva pe mai multe căi. Imediat,fără a fi nevoie de investiţii ar trebui să se renunţe la arestări preventive care durează şi cinci ani,la persoane care pot fi judecate în libertate. Apoi pot fi făcute investiţii din veniturile proprii ale penitenciarelor dacă s-ar descentraliza decizia,penitenciarele ar fi ordonatori secundari de credite şi s-ar face o exceptare de la procedurile greoaie de achiziţii.Şi nu în ultimul rând ar putea fi evitată suprapopularea dacă ar există un program de reintegrare a celor ieşiţi din închisori,care nu au locuinţa şi servici. Primăriile ar putea construi locuinţe de servici şi să lucreze cu ei la activităţile conexe: spaţii verzi,drumuri etc.

Consider că avem nevoie de un program unitar de administrare a penitenciarelor,de un management profesionist şi de descentralizare a deciziilor la nivelul fiecărui penitenciar. La data la care va veni comisia PE în România voi întreba de câte ori au fost miniştrii justiţiei, conducerea ministerului,procurorii,judecătorii,în vizită la penitenciarele din România? Mă refer la toţi miniştri ai justiţiei din cei 27 de ani!
Am găsit în aceiaşi celulă la detenţie cu regim închis,o persoană condamnată pe viaţă pentru omor şi una condamnată la trei ani pentru mărturie mincinoasă! Consider necesar să existe o separare a deţinuţilor în funcţie de pedeapsă. 14 femei într-o celulă este clar că e prea mult în 14 mp. Dar cel mai grav este că celula are o singură baie şi doar două ore pe zi apă caldă!

Este urgent nevoie de a se aşeza la masă: ministerul justiţiei cu ANP şi cu toate conducerile celor 44 de penitenciare pentru a se găsi soluţii! Ele există! Şi în acest penitenciar am găsit ateliere de lucru,Cabinete medicale,farmacie,Capela,biblioteca şi sala de cinematograf,magazine cu produse alimentare şi de igienă. Am plecat cu sufletul greu de acolo! Am văzut multe tinere,mame cu copii acasă ,mame care au născut şi erau cu Bebeluşii acolo,în detenţie! Trebuie să facem ceva! Cât mai urgent să intensificăm investiţiile într-un sistem bun de educaţie! Altfel vom tot calcula câte închisori trebuie să mai construim!", a spus Maria Grapini.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel