Vizita lui Hollande la București. Ce îi lipsește ca să facă istorie-comentariul lui Bogdan Chirieac

Întâlnirea președintelui Francois Hollande cu președintele Klaus Iohannis ar putea să facă istorie, cu o singură condiție. Analistul politic Bogdan Chirieac arată cum a intervenit Franța pentru România, după 1990, prin doi mai lideri europeni: Francois Mitterand și Jacques Chirac. Într-o declarație dată DCNews, Chirieac explică de ce este importantă intervenția Franței: singuri, românii nu pot construi, iar România este ciuca bătăilor la Bruxelles.

”În istoria recentă, Franța a avut un rol extraordinar în aducerea României în cadrul european, a spus Bogdan Chirieac. Vizita din 1992 a lui François Mitterrand la București a fost una esențială pentru parcursul occidental al României. În acea epocă, la scurtă vreme după "Mineriada lui Iliescu" , se scanda "François Mitterrand est l'ami de l'assassin!". Și totuși, Mitterrand a făcut față acestor critici și a împins România către Vest.

Următorul președinte al Franței, Jacques Chirac, a avut un rol fundamental în timpul summit-ului NATO din 1997, de la Madrid. Chirac a ținut cu România, a insistat pentru admiterea țării noastre, și doar SUA, condusă de Bill Clinton, s-a opus aderării la NATO, aderare care ne-ar fi schimbat istoria. În epoca Băsescu-Sarkozy, întâlnirile celor doi șefi de stat nu au făcut istorie.

Pentru ca vizita efectuată astăzi de președintele Hollande să facă istorie, ar trebui să determine un punct de inflexiune. De exemplu, Franța să se angajeze să sprijine România la Bruxelles.

România, ciuca bătăilor

România e ciuca bătăilor la Bruxelles, țara cu MCV, fără infrastructură, țara considerată cea mai coruptă, cu cel mai mare număr de emigranți, cum îi numesc cu ipocrizie occidentalii pe infractorii rromi.

Dacă Franța ar putea să fie avocatul României la Bruxelles – și Franța poate – s-ar schimba lucrurile și pentru București. Altfel, companiile franceze au afaceri importante, stăm bine la comerțul bilateral, vizita președintelui Hollande nu are ce să mai aducă pe acest plan. La Bruxelles, România e ca un ou moale. Nu are o fundație pe care să construiască și nu are nici cine să construiască. Singuri, românii au dovedit că nu pot”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel