Vitamina D, soluție contra durerilor și insomniilor

Steluța Indrei / 15 sep 2018 / 22:41 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Vitamina D are un rol binecunoscut în sănătatea oaselor, însă un studiu interesant scoate la iveală că faptul că această vitamină este implicată și în sensibilitatea la durere și calitatea somnului.

Cercetătorii de la Universitatea din Sao Paolo (Brazilia) au analizat rezultatele mai multor studii privind legătura dintre tulburările de somn, durere și vitamina D. 

Astfel, autorii au aflat că vitamina D este un element reglator atât al somnului, cât și al durerii, mai ales în cazul pacienților cu fibromialgie și boli reumatismale. Vitamina D acționează atât la nivelul sistemului nervos central, cât și în ceea ce privește inflamația. 

Concluzia este clară: „Suplimentarea cu vitamina D, asociată cu o bună igienă a somnului, poate avea un rol terapeutic major nu doar în cazul insomniilor, dar și în prevenirea și tratarea durerii cronice”. 

De unde luăm vitamina D?

Razele soarelui reprezintă cea mai bună sursă din care puteţi obţine vitamina D, pentru că ea se sintetizează la nivelul pielii, sub acțiunea razelor ultraviolete, în special primăvara și vara. Din acest motiv este supranumită „Vitamina Soarelui". Toamna și iarna, când lumina solară este redusă, iar indicele razelor ultraviolete este scăzut chiar și în zilele însorite, suntem cu toții expuși riscului de a duce lipsă de vitamina D.

De aceea, se recomandă compensarea cu ajutorul alimentației și suplimentelor nutritive. Cele mai valoroase surse alimentare de vitamina D3 sunt: somonul, tonul, macroul, ficatul de vită sau de pui, brânzeturile, ouăle, precum și ciupercile ca surse de vitamina D2

Din toamnă până la primăvară, specialiştii recomandă obținerea vitaminei D din suplimente, deoarece este foarte greu de obţinut o cantitate suficientă de vitamina D doar din alimente.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27