Un virus gripal transmis de la câine la om ar putea provoca o epidemie mondială

Steluța Indrei / 11 iun 2018 / 09:05 Salveaza PDF Comentarii
Pesta Porcină Africană, confirmată în Tulcea
Descriere foto: Pesta Porcină Africană, confirmată în Tulcea

Cercetătorii se tem de un scenariu catastrofal, în care un nou virus gripal ar putea să apară și să se transmită de la câine la om, provocând o epidemie de proporții globale. 

După epidemia mondială de gripă din 2009, declanșată de transmiterea unei tulpinii H1N1 de la porc la om, cercetătorii estimează că un fenomen similar ar putea să se producă de la câine, potrivit site-ului 20minutes.fr. 

Gripa porcină de tip A H1N1 a contaminat și câini, iar virusul a suferit o mutație, indică un studiu publicat săptămâna trecută în revista Societății Americane de Microbiologie. Cercetătorii apreciază că aceasta este o situație foarte periculoasă având în vedere numărul de câini aflați în apropierea oamenilor. 

Câinele, un mediu de cultură propice mutațiilor virale

Cercetările efectuate la Școala de medicină Icahn din New York au demonstrat „capacitatea câinelui de a servi ca mediu de cultură pentru tulpinile gripale provenite de la alte animale”. 

Pentru aceasta, cercetătorii au studiat probe prelevate de la 800 de câini tratați pentru simptome gripale între 2013 și 2015, în sudul Chinei. Specialiștii au descoperit la aceste animale numai puțin de 16 virusuri diferite, dintre care cinci neidentificate până acum. 

Autorii studiului estimează că persoanele afectate de gripă porcină sunt de asemenea susceptibile de a dezvolta și alte forme de gripă inclusiv gripa aviară (H5N1). Or, această tulpină gripală este cea mai periculoasă pentru om, provocând cel mai mare număr de decese. 

În cazul unei noi mutații spre un tip de gripă înalt patogenă, sute de mii de persoane ar putea să fie afectate, estimează cercetătorii. Cu toate acestea, ei nu au identificat încă o nouă tulpină provenită din organismul canin și transmisibilă la om. Dar posibilitatea nu este deloc exclusă. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27