Viorica Dăncilă, scrisoare din partea premierului Republicii Moldova

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a primit o scrisoare din partea omologului său din Republica Moldova, în care îi sunt aduse la cunoştinţă o serie de probleme. 

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, i-a trimis marţi şefei guvernului român Viorica Dăncilă o scrisoare în care semnalează o serie de probleme la vamă, cerând implicarea executivului de la Bucureşti pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei cu România, informează Radio Chişinău. Premierul moldovean menţionează că la punctele de trecere a frontierei se înregistrează o aglomerare excesivă. Chiar dacă au fost luate unele măsuri speciale, controalele durează foarte mult timp, mai ales în perioada estivală, apreciază el. 

Ce reclamă autorităţile din Republica Moldova

În acest sens, guvernul de la Chişinău face trimitere la un studiu privind evaluarea coridoarelor comerciale ale Republicii Moldova în care se arată că timpul de aşteptare la frontieră pentru mărfurile care intră pe teritoriul României durează, în general, mult mai mult decât în toate celelalte puncte de trecere a frontierei ale UE. Durata medie a timpului necesar pentru trecerea frontierei româneşti este de aproape 6 ore, în timp ce la alte frontiere ale UE - de cel mult 24 de minute, potrivit analizei. 

În acelaşi timp, acest studiu efectuat de USAID arată că frontiera dintre Republica Moldova şi România reprezintă nu doar o graniţă între două ţări, ci şi frontiera externă a Uniunii Europene, cu un nivel sporit de control. Frontierele externe ale UE diferă de majoritatea frontierelor naţionale, reprezentând poarta de acces spre o zonă cu 28 de ţări şi o populaţie de peste o jumătate de miliard de oameni. Autorii aceluiaşi studiu mai menţionează că, pe parcursul ultimului deceniu, comerţul exterior al Republicii Moldova se redirecţionează spre Vest, motiv pentru care aceste probleme de trecere a frontierei devin tot mai evidente, potrivit Radio Chişinău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel