Viorica Dăncilă - Mark Rutte, întrevedere. Declarații de ultimă oră

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Premierul României, Viorica Dăncilă, și premierul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, au susținut declarații de presă după întrevederea de la Palatul Victoria.

LIVE TEXT:

Premierul României, Viorica Dăncilă: Este prima vizită a unui premier olandez în România, iar dialogul de azi are ca scop extinderea relațiilor bilaterale.

Prezența firmelor olandeze în țara noastră este în continuare creștere.

Am discutat despre noi domenii de cooperare, cum ar fi cercetare, inovare, securitate, agricultură.

Cooperarea în domeniul industriei navale este un punct de referință pentrcu cooperarea bilaterală.

Am discutat despre agenda europeană în condițiile în care România va prelua Președinția Consiliului European în primul semestru al anului viitor. În această zi, când Președintele Comisiei Europene a rostit discursul despre unitatea statelor. Discursul președintelului Comisiei Europene pune accentul pe ceea ce avem de făcut inclusiv în perspectiva summit-ului de la Sibiu.

Propunerile prezentate astăzi vin în sprijinul unor domenii în care s-au înregistrat deja progrese.

Susținem obiectivele prioritare ale Comisiei pentru perioada următoare destinate de a consolida Uniunea Europeană. Având în vedere că Președinția României este cea care va închide agenda strategică 2014-2019, credem că este necesar să avem suportul tuturor statelor membre.

Unul dintre dosarele despre care am discutat se referă la negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene pentru 2021-2027. Am subliniat importanța definirii unui buget echilibrat care să susțină obiectivele Uniunii.

De asemenea, am reiterat interesul României de a sprijini dosarele Uniuniii Europene referitoare la securitate. Având în vedere că România îndeplinește criteriile la Spațiul Schengen, am solicitat premierului olandez să susțină aderarea României în acest obiectiv. România merită să fie în Spațiul Schengen.

Nu vreau să vorbesc despre politice interne. Consider că toate acestea există în toate statele membre Uniunii. Consider că este important ca voi să aveți în încredere că Executivul București va îndeplini corect toate obiectivele.

Îi mulțumesc domnului prim-ministru pentru discuțiile constructive și pentru deschiderea față de viitoare cooperări.

Premierul Olandei, Mark Rutte: Nu suntem de acord pe toate punctele priving Schengen, dar suntem de acord cu multe altele.

În timpul președinției României, discuțiile se vor consolida pe Brexit, migrație. Unul dintre motivele pentru care România va fi ținută minte este bugetul pe următorii 5 ani. Am încredere totală în președinția română și Olanda va lucra constructiv cu România întotdeauna când vor exista probleme.

Sunt un pic gelos pe situația României și pentru provocările pe care le va avea de față România și desigur creșterea schimbului comercial între România și Olanda este de 15%. În primăvara anului 2019 vom organiza un nou forum de afaceri. Nu ne-am concentrat numai pe cooperare, dar avem o cooperare foarte bună pe domeniul apărării și noi cooperăm foarte bine cu România în domeniul militar în NATO.

Aștept nerăbdător viitorul nostru împreună.

Premierul Viorica Dăncilă are o întrevedere miercuri, 12 septembrie, cu prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, care efectuează o primă vizită la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, vizita are loc cu privire la asumarea de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor. 

Relaţia bilaterală româno-olandeză se întemeiază pe interese economice, politice şi sociale reciproce şi pe apartenenţa comună a celor două state la UE şi NATO. Regatul Ţărilor de Jos reprezintă cel mai mare investitor în România, iar comunitatea emergentă de români din această ţară aduce contribuţii active şi însemnate la economia şi societatea Regatului”, precizează Guvernul.

Viorica Dăncilă și Mark Rutte vor susține o declarație de presă comună începând cu ora 18.20. Declarații vor fi prezentate pe dcnews.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel