Vin rușii! Gazprom a făcut a doua ofertă kazahilor pentru benzinăriile Rompetrol

rompetrol_01_d2872f9fff
rompetrol_01_d2872f9fff

Surse din mediul diplomatic au confirmat pentru DeCe News o informație care circulă de câteva zile în cercurile finaciar-economice: rușii de la Gazprom au făcut a doua ofertă de preluare a benzinăriilor Rompetrol, de la statul kazah. Kazahstanul a cumpărat rafinăria Petromidia de la Dinu Patriciu, pentru a introduce petrolul kazah în spațiul UE, dar și lanțul de benzinării al holdingului.

Gigantul rus a încercat în această vară să cumpere benzinăriile, care i-ar fi permis o prezență directă pe piața românească, după ce a achiziționat masiv acțiuni OMV. Kazahii au respins prima ofertă Gazprom, iar noua încercare a rușilor arată că sunt interesați cu adevărat de piața românească și sunt dispuși să plătească pentru asta. Extinderea Gazprom în flancul sudic al Europei este posibilă după ce magistrala North Stream a intrat în exploatare, legând Germania de Rusia. Veniturile obținute pe piața vest-europeană  pot să asigure finanțarea proiectelor din România.

O eventuală preluare a benzinăriilor ar fi o afacere între kazahi și ruși, care nu ar trebui să influențeze situația datoriilor istorice. Dacă statul român acceptă conversia datoriilor în acțiuni, atunci Dinu Patriciu rămâne cu circa 600 de milioane de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel