Vila Lac 3, informații din interior de la Dej până la Băsescu și Iohannis

În cartea "Cartierul Interzis - Cartierul Primăverii" scrisă de Andrei Eugen Cristea, Marius Marinescu și Mihai Mitran, au fost publicate informații din interiorul Vilei Lac 3, de la Gheorghe Gheorghiu– Dej până la Klaus Iohannis. 

Marius Marinescu amintește că "toate vilele Lac au rezultat din dorinţa lui Gheorghe Gheorghiu– Dej, care era şeful PCR, dar şi a fiicelor sale". Au fost construite inițial două vile Lac. După ce a doua fiică a lui Dej, Tanți, s-a măritat, "Gheorghe Gheorghiu-Dej a avut în vedere, prin 1960, ca vilele Lac 1 şi Lac 2 să rămână fiicelor sale, iar pentru el să se construiască o alta, tot în apropiere, la puţine sute de metri. În câţiva ani, prin 1966, a fost terminată. I s‑a spus Palatul Primăverii. De acum se schimbă numerotarea vilelor. Astfel, Palatul Primăverii mai este cunoscut ca Lac 1. Apoi Lac 1 devine Lac 2 şi Lac 2 se transformă în Lac 3". 

Vila Lac 2, actualmente Lac 3

Prima vilă construită a fost terminată în 1951. Deși a fost construită prima a fost numită Vila Lac 2 după construirea celei de-a doua, care era mai impunătoare.

"Din poziţia pe care o avea de șef în partid şi cu copiii lângă el, Gheorghe Gheorghiu–Dej a dorit să aibă o casă şi mai confortabilă, comparativ cu alte două locuinţe ale apropiaţilor lui, pe care se sprijinea: Gheorghe Apostol, se afla, deja, în Vila Dante şi Ion Gheorghe Maurer, care în acei ani avea domiciliul în Bulevardul Mircea Eliade nr. 3. O bună parte dintre cei care cunoșteau grupul celor patru vile era de părere că, deşi era o reuşită, vila Lac 2 nu atingea valoarea celorlalte două. Aceasta prezintă elemente de construcție din tradiția românească. Tocmai acest fapt atrage atenţia şi creează impresii deosebite", a scris Marius Marinescu. 

Informații din interiorul Vilei Lac 3

"Noua construcţie, Lac 3, era impunătoare prin mărime şi stilul românesc observabil, aşezată în mijlocul unei păduri cu arbori înalţi şi groşi, cam la 60 metri de marginea Lacului Floreasca. Strada Turgheniev se termină chiar la intrarea în curtea mare, formată din multe hectare şi prevăzută cu o poartă din bare din fier forjat acoperită cu tablă. Pentru a se ajunge la vilă, există o singură alee asfaltată, cu câteva curbe făcute intenţionat ca să nu se taie arborii existenţi. Vila are etaj. Aşa se obişnuia când o casă era destinată marilor personalităţi trecătoare prin conducerea unei ţări. Etajul conferă și un plus de frumuseţe, mai ales printr‑un acoperiş ţuguiat, îmbrăcat cu ţiglă. Intrarea în vilă se face prin urcarea mai multor trepte, în faţă fiind un mic platou asfaltat, menit a asigura primirea şi plecarea simultană a mai multor autoturisme. La intrare, în dreapta şi stânga, sunt două încăperi: una cu rol de garderobă pentru persoanele invitate şi cealaltă destinată ofiţerilor din sistemul de protecţie. În mijlocul casei se găseşte un salon mare, care oferă posibilitatea desfăşurării unor întâlniri. Vila are şi subsol. În el se coboară printr‑o scară în spirală din fier forjat şi trepte din sticlă groasă colorată şi brobonată pentru a nu se aluneca. Atrage atenţia prin felul cum este realizată. Lăţimea ei nu depăşeşte un metru. O încăpere de la subsol, destul de mare, a fost gândită pentru a funcţiona cu rol de cramă. Aici şi‑au găsit locul multe butoaie din stejar cu capacităţi de 50, 100 şi 200 litri pentru păstrarea ţuicii şi a vinului. Pe pereţi erau agăţaţi ştiuleţi de porumb. Exista şi o masă lungă, cam pentru 12 persoane, făcută din scânduri groase din lemn de stejar și fasonată ca și cum ar fi fost veche de mai multe zeci de ani. De‑a lungul mesei, pe părţile ei laterale, tronau două bănci, dar şi scaune sculptate tot în lemn de meşteri din mediul ţărănesc. Atrăgeau atenţia şi pereţii văruiţi în alb cu multe denivelări ca să se creeze impresia că fuseseră tencuiţi cu mâna", scrie Marius Marinescu. 

Goală în timpul lui Ceaușescu, locuită din 2006 de Băsescu

După ce a murit Gheorghe Gheorghiu–Dej, familiei sale i s-a cerut repetat să părăsească Vila Lac 3 și să se mute în alte locuințe puse de dispoziție de Gospodăria de Partid. Au refuzat inițial și s-a mutat după multe avertismente. După ce au părăsit casa, "Vila Lac 3 intra, în scurt timp, în circuitul reşedinţelor puse, temporar, la dispoziţia şefilor de stat aflaţi în vizite oficiale sau particulare în România". Pe toată existența la putere a lui Nicolae Ceaușescu a rămas goală. 

"După 2006 această vilă devine reşedinţa preşedintelui României şi primul care se mută în ea a fost Traian Băsescu. (...) După plecarea lui Traian Băsescu de la Vila Lac 3, la terminarea ultimului mandat, în decembrie 2014, imobilul a fost reamenajat și, ulterior, ocupat de cel de-al V-lea președinte al României, Klaus Werner Iohannis", a mai scris Marius Marinescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel