Viktor Orban, răspuns pentru MAE român, în conflictul ”Tusvanyos”

orban decenews
orban decenews

Premierul ungar, Viktor Orban, respinge comentariile secretarului de stat pentru Afaceri Europene din MAE, George Ciamba, care a acuzat oficiali maghiari de ingerință în procesul suveran al României, prin afirmațiile făcute de aceștia la Școala de Vară de la Băile Tușnad, ”Tusvaynos”.

”Am luat notă cu surprindere de declaraţiile unor oficiali ungari formulate în contextul Şcolii de vară de la Băile Tuşnad, şi considerăm că reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al ţării noastre (...)

Nu pot să nu constat că lucrările Şcolii de Vară de la Băile Tuşnad seamănă foarte bine cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, organizată de data aceasta în România, atât prin participarea substanţială guvernamentală, cât şi prin fondul problematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii naţionale a Ungariei în raport cu minoritatea maghiară, inclusiv din România. Aceste declaraţii depăşesc cu mult cadrul politico-juridic al relaţiei bilaterale, precum şi toate angajamentele asumate în comun cu partea ungară de-a lungul dialogului diplomatic susţinut din ultimele luni şi reiterate de curând părţii ungare”, a declarat Ciamba, miercuri, pentru Mediafax.

Orban răspunde acum că remarca diplomatului român este corectă, mai puțin partea cu ședința guvernului ungar de la Băile Tușnad. Liderul FIDESZ-ului spune că nu toți membrii Executivului de la Budapesta au fost prezenți în același timp la Băile Tușnad, pentru că ”cineva trebuie să se ocupe și de magazinul de acasă”, conform Jurnalul Național.

Afirmațiile lui Ciamba au venit ca urmare a unei poziții exprimate de secretarul de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, care a declarat că ”regionalizarea, drapelul Ţării Secuilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş sunt probleme care ţin de democraţie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel