Victorie istorică pentru Janina Nectara: prima bancnotă care afișează o femeie

De Ziua Națională a României, BNR va lansa prima bancnotă de circulație națională cu chip feminin. 

Bancnota care o va afișa pe Ecaterina Teodoroiu este rezultatul unui amplu demers, inițiat de jurnalista Janina Nectara cu prilejul Centenarului Marii Uniri. 

"Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societățîi, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, anunță BNR.

Campania "Femei pe Bancnote” s-a bucurat de susținerea a numeroase personalități și instituții culturale, care au militat împreună cu inițiatoarea pentru același deziderat.

Fenomenul “Femei pe Bancnote”, victorie istorică 

“Pentru România, campania "Femei pe Bancnote" a fost un adevărat fenomen, reușind să reunească sub aceeași voce o ligă remarcabilă de jurnaliști, artiști, publicații din toată țara, universități, muzee, spitale, institute de cercetare ale Academiei Române, Patriarhia Română și, într-un final, însăși Banca Națională a României. De aceea, această campanie este de neprețuit”, a declarat Janina Nectara.

Propunerea de a o afișa pe Ecaterina Teodoroiu pe o bancnotă a fost înaintată de Janina Nectara guvernatorului BNR, într-o scrisoare deschisă, însoțită de o petiție semnată de zeci de mii de susținători, în care această motiva: "Ecaterina Teodoroiu este un simbol irepetabil în istoria noastră! Al sacrificiului suprem și perfect conștient că este pentru un viitor din care ea nu va face parte. Așadar, Ecaterina Teodoroiu este un profund simbol al altruismului. Și ce simbol mai frumos ar putea avea o națiune, dat fiind că altruismul este apanajul omului superior?!

La un veac de la sacrificiul ei, Ecaterina Teodoroiu merită să fie dată drept exemplu pe o bancnotă națională!"

Deși Banca Națională a României a decis încă din 2019 să susțină demersul inițiat de Janina Nectara, lansarea bancnotei a fost amânată pentru 2021. 

"Mi-am dorit enorm să trăiesc acest moment istoric unic. Pentru că #FemeiPeBancnote nu și-a propus orice demers, ci un ACT ISTORIC! Această bancnotă este mărturia faptului că nenumărate românce au fost PRIMELE ÎN LUME sau UNICELE. Iar campania FEMEI PE BANCNOTE devine simbolul luptei unitare pentru recunoașterea meritelor tuturor femeilor românce.

Fiecare persoană care a susținut demersul nostru, când va ține în mână noua bancnotă, trebuie să fie extrem de mândră că face parte dintr-un act istoric, pentru că împreună am scris istorie în România”, a punctat Janina Nectara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel