Victor Ponta mărturisește că are o teamă

Fostul premier Victor Ponta explică, într-o postare pe pagina sa de socializare, ce a dus la încasări mai mari la buget în luna ianuarie a acestui an și avertizează că decapitarea ANAF-ului va însemna revenirea pe piaţă a marilor evazionişti, mărturisind, totodată, că îi este teamă "să nu fim iar în situația în care "ne dăm singuri foc la valiză"".

Potrivit fostului premier, relaxarea fiscală decisă de cabinetul său dă roade, însă atrage atenția că investiţiiie publice în 2016 vor fi mai reduse comparativ cu anul precedent, având în vedere că "tehnocarții" evită să-și asume decizii și responsabilități. 

"1. În luna ianuarie 2016 (când se colectează taxele pentru activitățile economice din decembrie 2015), bugetul a încasat cu mult în plus comparat cu ianuarie 2015, deși TVA și alte taxe au scăzut consistent - deci relaxarea fiscală dă roade și este eficientă (am avut noi dreptate și nu FMI sau CE);

2. Cheltuielile au scăzut dar nu cu personalul (că au crescut salariile - în Educație și Sănătate chiar cu 25%), ci pentru că orice alte cheltuieli, mai ales investițiile, sunt din ce în ce mai blocate de "frica" și de obtuzitatea unor organe de control (anul 2016 va avea cu siguranță o reducere a investițiilor publice față de 2015, deoarece ultimul lucru pe care îl putem aștepta de la niște tehnocrați este să-și asume decizii și responsabilități);

3. În condițiile în care toate aceste date per total pozitive se datorează în bună măsura activității de combatere a evaziunii fiscale dusă de ANAF, această instituție fundamentală în orice stat (de la SUA, Germania până la biata noastră țara) este decapitată de către Guvern pentru niște motive absolut puerile - iar această decapitare se va simți în curând în scăderea încasărilor și revenirea pe piață a marilor evazioniști!

Așa că, dincolo de veștile într-adevar bune, îmi este teamă să nu fim iar în situația în care "ne dăm singuri foc la valiză"! Păcat!", a scris Victor Ponta pe Facebook.

[citeste si]

Precizările fostului premier survin după ce potrivit datelor transmise joi de Ministerul Finanțelor Publice, bugetul general consolidat încheie prima lună din 2016 cu un excedent de 4,7 miliarde de lei, respectiv 0,63% din PIB, față de 3,95 miliarde de lei, respectiv 0,56% din PIB, înregistrat la aceeaşi dată a anului 2015.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 20,4 miliarde de lei, reprezentând 2,7% din PIB, au fost cu 11,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creșteri semnificative faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din impozitul pe profit (+48,0%), accize (19,2%), TVA (+17,0%) şi contribuții de asigurări sociale (+11,1%).

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 15,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 8,7% față de aceeași perioadă din anul precedent și cu un punct procentual ca pondere în PIB. Cheltuielilor de personal au crescut cu 26% față de aceeași perioadă a anului precedent fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, respectiv cu 25% a personalului din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, cu 15% a personalului din învățământ și cu 10% a personalului din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 8,4% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 686,9 milioane de lei, respectiv 0,1% din PIB, nivel similar cu cel realizat la aceeaşi dată a anului precedent (682,6 mil. de lei).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel