Vicepreședinte ANRE: Pe termen scurt, trebuie să dăm pește maselor, dar poate deja pentru 2023 ar fi cazul să învețe să pescuiască

foto ilustrativ pixabay/ Vicepreședintele ANRE, despre investițiile în energie
foto ilustrativ pixabay/ Vicepreședintele ANRE, despre investițiile în energie

Vicepreședintele ANRE, care în trecut spunea că energia este mult prea ieftină, a venit cu o nouă declarație legată de investițiile în energie și planurile pe termen lung. 

Insistă asupra declarației că energia a fost mult prea ieftină. ”Iată că am ajuns ca prețul să crească de 2-3 ori”

”Nici nu ne putem imagina ce multă risipă există în acest moment.” spune Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). El spune că ”am mai fost criticat pentru afirmaţia mea că energia a fost mult prea ieftină ca să existe preocupare în cadrul unor categorii de consumatori pentru măsuri de eficienţă.”

”Iată că am ajuns în momentul în care preţul creşte de 2-3 ori în mai puţin de un an şi este posibil ca eficienţa energetică să capete cu totul altă dimensiune", a spus Bege, conform Agerpres. El susține că risipa poate fi eliminată doar prin schimbarea anumitor comportamente, pentru a face economii la facturi.  

Vineri, urmează să fie dată o nouă Ordonanță de Urgență pentru energie, iar oficialul ANRE afirmă că ”trebuie să găsim repede nişte soluţii care vor avea efecte pe termen mediu sau lung, prin care să rezolvăm problema dependenţei faţă de importurile la gaze şi energie şi prin asta putem contribui la reducerea dependenţei Europei de importurile de energie. Să venim cu investiţii nu doar în generare”. 

România şi-a propus să construiască cel puţin 6,9 GW de energie regenerabilă până în 2030, dar, în opinia acestuia, cu un cadru legislativ bine gândit, putem ajunge la 10-12 GW capacităţi noi de regenerabile până în 2030.

”Pe termen scurt trebuie să le dăm peşte, de la 1 aprilie, ca să aibă ce să mănânce, dar poate deja pentru 2023 ar fi cazul să înveţe să pescuiască”

”Cred că este cazul ca şi investiţiile în eficienţă energetică să fie stimulate. Piaţa, consumatorii casnici, non-casnici, stimulaţi de creşterea preţurilor, vor merge în această direcţie, cred că e cazul ca şi din surse bugetare să se stimuleze aceste investiţii. Este aceeaşi poveste cu 'dăm peşte maselor sau îi învăţăm să pescuiască'. Pe termen scurt trebuie să le dăm peşte, de la 1 aprilie, ca să aibă ce să mănânce, dar poate deja pentru 2023 ar fi cazul să înveţe să pescuiască”, a conchis reprezentantul ANRE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel