Vicepremierul Borc, întâlnire cu reprezentanții societății civile

Viceprim-ministrul și Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, s-a întâlnit, luni, cu reprezentanții Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR). Întâlnirea de lucru a vizat analizarea celor 53 de măsuri propuse de Coaliție în Planul Național pentru Modernizarea României.

Iată câteva dintre cele mai importante măsuri, potrivit aid-romania.org, pe care membrii CNMR le-au prezentat viceprim-ministrului Borc:

1. Construirea a cel puțin 42 de PARCURI TEHNOLOGICE cu taxe ZERO pentru investitori pentru dezvoltarea de produse IT & C.

2. Construirea a cel puțin 90 de PARCURI DE CERCETARE ȘI INOVARE cu taxe ZERO pe lângă universități sau institute academice împreună cu mediul privat, în vederea creării de produse de cercetare vandabile pe piața internațională.

3. Exploatarea resurselor minerale pentru valorificarea superioară și crearea de locuri de muncă în țară, prin utilizarea și integrarea acestora în produse cu valoare adăugată mare. Realizarea unui inventar cu resursele minerale critice și strategice pentru industria românească și securitatea națională.

4. Aplicarea imediată a legii PARTENERIATULUI PUBLIC – PRIVAT.

5. Aprobarea de urgență de către Parlament a legii HOLDINGULUI.

6. Adoptarea unei noi Agende privind Educația și Formarea, prin care Guvernul României să pregătească oamenii pentru provocările societății digitale și ale tehnologiilor cu impact disruptiv, prin investiții în programe culturale, educaționale și de formare adaptate la dinamica și cerințele de noi profiluri profesionale generate de o nouă generație de sisteme de producție.

7. Scutirea de orice taxe și impozite a IMM-urilor, atât pentru angajator cât și pentru angajat în primul an de funcționare cu condiția existentei unui plan de afaceri pentru minim 3 ani de activitate economică.

[citeste si]

8. Alocarea suplimentară de resurse financiare infrastructurii feroviare si utilizarea acestora pentru un transport de marfă/pasageri competitiv și prietenos cu mediul înconjurător.

9. INTERZICEREA LA NIVELUL MARILOR PROIECTE DE INFRASTRUCTURĂ A SUBCONTRACTĂRILOR de către companii străine ce își folosesc portofoliul pentru câștigarea licitațiilor și subcontractează pe sume infime la firme românești, externalizând astfel o mare parte din bani.

10. Încurajarea investițiilor în infrastructurile TIC (Tehnologiile informației și comunicării), astfel încât toți cetățenii (inclusiv din zonele rurale ale României) și întreprinderile să aibă acces la rețelele de internet de mare viteză, la cele mai înalte standarde de calitate și securitate.

11. Interzicerea modificărilor Codului Fiscal sau Codului Muncii prin Ordonanțe de Urgență în vederea oferirii de PREDICTIBILITATE ȘI STABILITATE mediului de afaceri românesc sau străin.

12. Crearea și asigurarea de STANDARDE ȘI COSTURI UNITARE pentru diverse lucrări de infrastructură care au aceleași caracteristici. (Ex.: Anveloparea blocurilor, repararea drumurilor, construcții de clădiri pentru instituții publice, etc), contractate de către Administrația Publică Locală în paralel cu simplificarea semnificativă a procedurilor de contractare.

13. Finalizarea și aplicarea deîndată a Legii Salarizării bugetarilor, în vederea reglării unor decalaje existente între diferite categorii profesionale.

De asemenea, reprezentanții CNMR au atras atenția asupra importanței a două legi care vizează securitatea națională: Legea privind securitatea cibernetică și Legea referitoare la cartelele preplătite, solicitând viceprim-ministrului Borc sprijin și un dialog cu Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională pentru ca aceste legi să se regăsească cât mai urgent pe agenda Guvernului.

Ce asigurări a dat vicepremierul Borc

Viceprim-ministrul Costin Borc i-a asigurat pe membrii CNMR că susține și apreciază eforturile Coaliției de a propune măsuri pentru modernizarea țării și agreează măsurile prezentate, dar a solicitat o perioadă de analiză a acestora, urmând să revină în cel mai scurt timp cu răspunsuri și propuneri concrete în vederea găsirii împreună a soluțiilor.
Punctual, viceprim-ministrul Borc va acorda o atenție sporită câtorva dintre măsurile prezentate prin:
• susținerea Legii Salarizării unitare,
• sustinerea realizării Strategiei miniere,
• susținerea înființării parcurilor tehnologice,
• susținerea învățământului dual cu implicarea CCIR, a mediului de afaceri, a administrației publice locale,
• susținerea realizării Strategiei privind debirocratizarea activității IMM-urilor,
• susținerea Legii privind Parteneriatul Public Privat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel