Vicepreședinte BCE. Luis de Guindos, ministrul Economiei, propunerea Spaniei

banca centrala europeana
banca centrala europeana

Spania l-a propus pe ministrul Economiei, Luis de Guindos, drept candidat pentru postul de vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

Mandatul de opt ani al actualului vicepreşedinte, portughezul Vitor Constancio, expiră în 31 mai 2018.

Alături de Luis de Guindos concurează pentru acest post şi guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei, Philip Lane.

Luis De Guindos, în vârstă de 58 de ani, este ministru al Economiei în Spania din 2011, când a câştigat alegerile formaţiunea politică condusă de premierul Mariano Rajoy. El a reuşit să ajute ţara să depăşească cea mai gravă criză economică din ultimele decenii.

[citeste si]

Înainte de a fi ministru al Economiei, Luis de Guindos a fost şeful departamentului financiar al PricewaterhouseCoopers, la Madrid, şi înainte de asta a condus subsidiarele din Spania ale Nomura Securities şi Lehman Brothers.

Vot, în 19 februarie

În 19 februarie, miniştrii de Finanţe din zona euro vor alege prin vot noul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene. Ulterior, acesta va fi audiat de Parlamentul European, înainte ca liderii UE să confirme numirea.

În această perioadă, BCE se pregăteşte de o schimbare majoră de leadership ce va culmina cu selectarea succesorului preşedintelui Mario Draghi, un proces care, susţin sursele, va fi influenţat atât de criterii politice, cât şi de abilităţile necesare pentru obţinerea acestui post.

Cinci posturi cheie ale BCE, vacante în 2019

Cinci dintre cele mai importante posturi de la BCE vor deveni vacante până la finele lui 2019, iar, potrivit surselor, în acest proces de selecţie femeile vor avea un avantaj, iar numirea unui ministru ar fi o încălcare a tradiţiei.

"Un mare joc de-a scaunele muzicale se va derula în următorii doi ani şi foarte multe poziţii importante vor fi disponibile în Uniunea Europeană. Ceea ce va rezulta la finalul acestui proces va avea consecinţe importante asupra modului în care BCE îşi va înăspri politica monetară", a declarat Carsten Brzeski, economist şef la ING-Diba AG în Frankfurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel