EXCLUSIV  Viața la sat: Unde a dispărut ȚĂRANUL român. Prof. Fițiu: ”Să nu transformăm o țară de stăpâni într-o țară de slugi”. Prima regulă pentru fermă ca să reziste în viitor

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Profesorul Avram Fițiu a explicat diferența dintre țăran și fermier, subliniind și ce ar trebui să aibă în vedere țăranul român pentru a supraviețui ca agricultor, în viitor. 

”Noi trebuie să ne referim la termenii care sunt uzuali în toată Europa vestică - și anume de țăran sau de fermier. Țăranul e proprietar de pământ, iar arendașul - adică cel care nu are pământ și merge să ia pământ în arendă- se numește fermier. Noi, din păcate, am avut un sport național în ultimii 10-15 ani de a reboteza țăranul român din stăpân în slugă și anume în fermier. Și atunci am încurajat o agricultură în cadru legal în care dispare noțiunea de țăran, adică de stăpân, probabil pentru ca cineva, adică fermierul, să-i ia pământul.” a spus profesorul Avram Fițiu, conferențiar universitar la USAMV Cluj-Napoca, pentru DCNews, făcând un apel pentru a ne întoarce la valorile semantice de bază, adică de țăran. 

”Fermierul este a doua categorie de agricultori, cei care nu dețin pământ. Să nu transformăm o țară de stăpâni într-o țară de slugi, așa cum încearcă unii, ci să rămânem la semantica aferentă și la tot elementul din spate și anume proprietatea care stă la baza țăranului român” a continuat profesorul Fițiu. 

Reguli de viitor pentru țăranii români

”În anii care vin, un țăran român cu o fermă medie, de 3-10-15-20 de hectare, va trebui să producă, în primul rând, un produs procesat, este prima regulă! A doua regulă este că va trebui să producă un produs de nișă, de calitate, adică produse din scheme de calitate, adică fie produs ecologic, tradițional, local, etc. Ești condamnat, de fapt, tu, ca țăran român, dacă vrei să supraviețuiești, să nu mai vinzi materie brută, ci să vinzi materie procesată, în special materie procesată din scheme de calitate. Dacă vom continua să fie vândut porcul pe picior, vițelul pe picior, să vindem oaia la turci, să vindem grâul peste hotare, înseamnă că suntem condamnați la un statut de țară africană - fără nicio abordare peiorativă, ei fiind campionii lumii la vânzare de materie brută, deși sunt cel mai bogat continent din lume-, care vinde doar materie brută. Iar România se comportă ca o țară din Africa deși suntem printre cele mai bogate țări din punct de vedere agricol, la nivel european, iar noi ne comportăm ca o țară din lumea a treia care vinde materie brută.” a continuat Avram Fițiu, pentru DCNews, spunând că ar trebuie să ne întoarcem la oaie, specia pe care am crescut-o în ultimii 2000 de ani. 

Vezi mai mult de la 24:20: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel