Vezi intenția Guvernului, privind redevențele din exploatarea resurselor

ponta_redevente
ponta_redevente

Toate redevenţele încasate de stat pentru noile exploatări de surse energetice se dorește a nu mai fi depuse la buget, ci într-un fond special, care să fie folosit pentru obiective decise politic, a declarat, duminică seară, la România TV, premierul Victor Ponta, precizând că anul viitor va exista o nouă lege a redevențelor. 

Întrebat de către analistul politic Bogdan Chirieac în legătură cu exploatarea gazelor de șist, având în vedere că președintele Traian Băsescu "ne-a învățat că cine a primit aviz de explorare va primi și aviz de exploatare", premierul Ponta a răspuns: "În primul rând, dacă se găsesc zăcămintele. Deocamdată s-au anunțat niște evaluari, dar până nu se sapă nu se știe. Toate explorările pe care le face Chevron sau alte companii care au licență sunt explorări convenționale. Dacă după 4-5 ani minim, din păcate, se constată existența reală a acelor zăcăminte, se va solicita și emite atunci o nouă licență. Probabil că nu voi mai fi eu prim-ministru și cel care va fi atunci va avea de ales, importăm mai mult de la Gazprom sau folosim gazul din România. Cred că prim-ministrul va zice să le luăm de aici, de ce să le importăm de la Gazprom", a explicat premierul.

În continuare, Victor Ponta a precizat că în cazul Exxon, explorările din Marea Neagră au confirmat zăcămintele "și acum, în trei-patru ani se trece la partea de exploatare. Se va trece, mai întâi, la construirea facilităților pentru exploatare".

Întrebat dacă se va negocia redevențele, premierul Ponta "Anul viitor expiră cei 10 ani conveniți în acordul cu OMV, în care nu puteam să umblăm la redevențe. Anul viitor vom avea o nouă lege a redevențelor, în care vom aplica media europeană. Nu spun că vom face cele mai mari redevențe, pentru că pleacă oamenii din țară, dar nici cele mai mici, ci va fi exact media europeană sau media mondială, de fapt, astfel încât să existe interesul să rămână în țară să exploateze. Nu putem noi să exploatăm pentru că este vorba de miliarde de dolari și de o tehnologie pe care România nu o are".

Nu ne mai atacă nimeni cu tancuri, ci cu energia

Premierul Ponta a anunțat că, dacă încep aceste exploatări, prețul gazelor va fi mai mic, iar România "va câștiga independența energetică, care, pentru o țară, în secolul XXI, este aproape mai importantă decât securitatea militară, că nu ne mai atacă nimeni cu rachete și cu tancuri, ci cu energia".

În plus, Guvernul doreşte ca veniturile din exploatarea resurselor să fie direcţionate către investiţii.

"Vreau să facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, în care toate redevenţele pe care le vom încasa pentru noile exploatări, fie că este vorba de off-shore, fie că este vorba de gaz de şist, să fie puse într-un fond - nu în buget de unde plătim diverse cheltuieli ale administraţiei sau salarii sau pensii -, ci le punem într-un fond de dezvoltare şi le folosim numai pentru... o să decidem politic, avem nevoie de autostrăzi, să informatizăm toată ţara, să fie Internet, să facem un centru ca cel de la Măgurele", a spus Ponta la România TV.

Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redevenţelor au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel