Vezi ce spune Ion Predescu despre erata trimisă Guvernului de CCR

 Curtea Constituțională, prin acțiunile sale din ultimele zile,  a bulversat societatea românească. Ion Predescu, unul dintre judecătorii Curții, referitor la erata trimisă premierului și Monitorului Oficial,   a declarat că aceasta ar fi trebuit luată  în prezența a șase judecători, altfel hotărârea nu este legală.

[caption id="attachment_217618" align="alignnone" width="640"] Foto: Mediafax[/caption]

Drumul  eratei trimise de Curtea Constituțională premierului și Secretarului General al Guvernului pentru a fi publicată în MO se încurcă și mai mult. Curtea Constituţională, mai precis un judecător de la Curtea Constituţională, a trimis luni seară o precizare către Guvern, prin care arată că, dintr-o eroare, un paragraf esenţial nu a fost introdus în decizia luată săptămâna trecută, cu privire la organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui.

Paragraful adăugat ulterior, trimis Monitorului Oficial luni, care a fost și publicat marți, spune că listele electorale sunt cele folosite la alegerile prezidenţiale, adică cele care cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot, ceea ce înseamnă că cetăţenii români plecaţi în străinătate nu mai pot fi scoşi de pe liste, fiind luaţi în calcul la stabilirea cvorumului pentru referendum. Acest paragraf schimbă practic ceea ce plenul Curţii decisese în 2 august: că cetăţenii români cu domiciliu în străinătate nu sunt luaţi în calcul la cvorum.

  Despre faptul că adresele Curții nu erau semnate de președintele Zegrean, unul dintre judecătorii CCR afirmă că acestea au fost semnate de judecătorul de serviciu al Curții,  respectiv Mircea Ștefan Minea, în moment ce Zegrean este plecat în concediu.

Decizia a fost luată prin consimţământul a cinci judecători ai CCR. Deşi cvorumul a fost atins, nu a fost convocată o şedinţă de plen, aşa cum este procedura uzuală, după cum arată un alt judecător al CCR.

 Referitor la acest caz, judecătorul Ion Predescu a declarat pentru  gandul.info că erata ar fi trebuit  luată în plenul CCR, cu toţi cei 9 judecători de faţă, şi că dacă cei de la Monitorul Oficial au nelămuriri, trebuie să trimită o cerere pentru lămurire către Curtea Constituţională.

 "Trebuie să aştepte răspunsul competent al plenului Curţii. Dacă s-a luat decizia doar cu cinci prezenţi nu este legal, o decizie se ia în cvorum minim cu şase prezenţi. Dacă a survenit o problemă urgentă, Curtea Constituţională poate fi convocată mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar după respectarea cu rigoare a legii. Dacă au dubii pot aştepta plenul Curţii, nu ce a trimis judecătorul de serviciu", a precizat judecătorul Ion Predescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel