Vezi ce prevede proiectul de lege privind combaterea migrației politice, inițiat de un deputat PSD

parlamentul_romaniei
parlamentul_romaniei

Deputatul PSD Andrei Dolineaschi a inițiat un proiect de lege ce prevede combaterea migrației politice din Parlament, precum și eliminarea cvorumului pentru orice tip de referendum.

Nemulțumit că migrația politică alterează structura Parlamentului constituită prin alegeri, social-democratul Andrei Dolineaschi a inițiat un proiect de lege care vizează introducerea unui referendum în colegiu, în urma căruia alegătorii care l-au trimis în parlament pe respectivul deputat sau senator ar urma să se pronunțe dacă sunt de acord sau nu cu această schimbare a statutului politic. În cazul unui răspuns negativ din partea electoratului, parlamentarul care a migrat la alt partid își va pierde mandatul.

Propunerea legislativă prevede ca referendumul pentru schimbarea de statut politic a unui deputat sau senator să se organizeze în maxim 30 de zile de la apariția acestei schimbări, urmând ca în toată această perioadă mandatul respectivului parlamentar să fie suspendat.

În susținerea demersului său legislativ, Dolineaschi a precizat, în cadrul unui comunicat de presă, transmis NewsIn: ”Am ținut cont de obiecțiile formulate anterior de Curtea Constituțională în această materie, în special cea legată de nulitatea mandatului imperativ. Din acest motiv, propunerea mea legislativă nu vizează exercitarea mandatului de deputat sau senator, ci legitimitatea mandatului. Articolul 2 din Constituție prevede că suveranitatea poporului român se exercită prin organele sale reprezentative constituite prin alegeri libere, periodice și corecte. Or, migrația politică alterează structura Parlamentului constituită prin alegeri”.

Deputatul social democrat susține că cel care decide să părăsească partidul, după alegeri, ”trebuie să se întoarcă la popor și să-i întrebe pe alegători dacă atunci când au ales un deputat sau senator au avut în vedere sau nu apartenența politică a acestuia”, iar ”dacă alegătorii spun că pentru ei contează din ce partid făcea parte parlamentarul care a migrat la alt partid, atunci acesta trebuie să își piardă mandatul”.

Dolineaschi, dorește, totodată, ca odată cu schimbarea privind combaterea migrației politicienilor să elimine și cvorumul pentru orice tip de referendum.

”De regulă, alegerea deputaților și senatorilor se face cu participare mai mică de 50%. Ar fi deci inechitabil ca pentru referendumul privind schimbarea de statut politic a unui parlamentar să avem un prag de participare. De altfel, Comisia de la Veneția a explicat că prezența cvorumului în cazul referendumului contravine democrației, de aceea am propus eliminarea cvorumului pentru toate tipurile de referendum. Acum nu se mai pune problema că am modificat legile prea din scurt. Inițiativa mea vizează viitorul Parlament, deci sper ca de această dată judecătorii Curții Constituționale să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția”, a mai precizat deputatul PSD, potrivit sursei citate.

Andrei Dolineaschi apreciază că propunerea sa legislativă ar trebui privită cu mare interes, în special de cei aflați în opoziție, deoarece în felul acesta se pot proteja de plecarea propriilor parlamentari către partidele care se află la conducere, și și-a exprimat speranța ca proiectul său să fie susținut de toate forțele politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel