Veste neplăcută despre pensiile și salariile românilor

agerpres_6782670
agerpres_6782670

În ciuda faptului că anul 2013 a fost unul foarte bun din punct de vedere economic, rămâne de văzut dacă acest lucru se va resimți în buzunarele românilor - susține Gabriela Firea.

[caption id="attachment_437701" align="alignleft" width="310"] Gabriela Firea, despre pensii și salarii[/caption]

Economistul Cristian Socol a arătat că din totalul PIB-ului, doar o treime s-a îndreptat către forța de muncă. Mai semnificativ decât valoarea în sine este faptul că acest procent se află într-o continuă scădere din 2008, ultimul an dinaintea crizei economice, când cheltuielile de natură salarială reprezentau circa 40% din PIB.

Creșterea salariilor este un lucru așteptat de toți românii, dar pare un deziderat greu de atins. Pentru a se vedea creșterea economică și în buzunarele românilor, ar fi nevoie de o creștere a performanței, a productivității, ceea ce ar asigura o sustenabilitate pe termen mediu și lung a acestor creșteri salariale.

Probleme similare se regăsesc și în sistemul de pensii, al cărui deficit structural va crește continuu în perioada următoare, astfel încît simplele majorări nu vor mai fi sustenabile pe termen mediu și lung.

Gabriela Firea susține că avem creștere economică, dar ea nu trebuie cheltuită, ci investită și abia dividendele acestor investiții să fie cheltuite. Astfel, pensiile și salariile nu pot crește la un nivel satisfăcător fără o reformă a sistemului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel