”Vecinii români ne poluează și ne otrăvesc viitorul”. Reacția ministrului Mediului, Tánczos Barna, la atacul din Ungaria

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Liderii din Opoziție din Ungaria acuză că otrava vine din România, pe râuri. Ministrul român al Mediului a reacționat.

”Protecția mediului trebuie lăsată în afara bătăliilor politice ieftine. Problema poluării râurilor este o problemă reală care trebuie combătută cu soluții concrete. În ultimii doi ani, atât la nivel diplomatic, cât și la nivelul specialiștilor din România și Ungaria, am lucrat la găsirea acestor soluții pentru a stopa fenomenul poluării râurilor transfrontaliere. Rezultatul: în prezent nu există o cantitate semnificativă de deșeuri transportate din râurile din România către Ungaria. Ministerul Mediului lucrează în continuare pentru a menține râurile curate.

Astfel: - specialiștii de la Apele Române au dezvoltat o soluție integrată pentru eliminarea deșeurilor plutitoare de pe cursurile de apă din vestul țării. Anul trecut la Tulca a fost pus în funcțiune primul colector de deșeuri, iar anul acesta am inaugurat cel de-al doilea sistem la Oradea, instalat pe cursul Crișului Repede. Alte patru colectoare de deșeuri vor fi instalate anul aceste din totalul de zece astfel de sisteme.

- La propunerea Ministerului Mediului, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede că arderea, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, am clarificat, în lege, definiția abandonării deșeurilor, pentru care amenzile se pot ridica la 20.000 de lei pentru persoane fizice și 70.000 de lei pentru persoane juridice.

- Am inițiat campania Curățăm România! pentru că dorim să schimbăm modul în care factorii de decizie și cetățenii se gândesc la gestionarea deșeurilor. În primele săptămâni ale campaniei Apele Române au organizat mai mult de 300 de acțiuni de ecologizare prin care au adunat mai mult de 131 de mii de kilograme de deșeuri de pe cursurile râurilor.

- Lucrăm la implementarea Sistemului de Garanție- Returnare prin care încurajăm ca ambalajele să fie returnate în magazine și să ajungă ulterior la reciclare.” a scris ministrul Tánczos Barna, pe Facebook. 

De unde a pornit totul

Reacția ministrului român al Mediului vine după ce politicieni din opoziția din Ungaria, din Jobbik, au protestat vineri în fața Ambasadei României la Budapesta, acuzând că râurile transportă din România în Ungaria, de decenii, deșeuri. Politicienii l-au acuzat și pe ministrul Tánczos Barna că nu este deschis dialogului, UDMR susținând clar FIDESZ, nu Jobbik. 

”Vecinii noştri români ne poluează şi ne otrăvesc viitorul pe o lungime de câteva sute de kilometri” mai acuză ei, spunând că gunoiul românesc le aduce și cheltuieli majore. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel