EXCLUSIV  Vasilescu (BNR): ”Măsuri de austeritate, doar într-o situație ca în 2010”. Negrescu: Dacă Germania intră în recesiune, exporturile noastre vor tinde spre zero

Adrian Vasilescu și Adrian Negrescu au vorbit, pentru Radio DCNews, despre contextul global, care afectează România.

”Europa este cea mai slabă verigă a economiei globale”. ”Sunt în miezul războiului și al crizei energetice”, iar euro va atinge paritatea cu dolarul până în august, explică mai mulți analiști, citați de publicația NYT.

Adrian Vasilescu arată, pentru Radio DCNews, de ce stagflația este principalul pericol economic pentru economie.

”Despre dobânda cheie, de astăzi, în trecut, discutăm cât doriți. Despre evoluțiile dobânzii cheie în viitor nu putem să discutăm, pentru că anticipațiile privind dobânda cheie sunt interzise la Băncile Centrale, pentru că pot influența piața.”, a subliniat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Aceasta a întărit afirmațiile lui Mugur Isărescu și arată că scenariul cel mai distructiv pentru România este stagflația, combinația dintre inflație și stagnare economică. Mugur Isărescu explica, în conferința de joi, cât de nociv este acest fenomen, rememorând perioada anilor 70, atunci când economia mondială a avut nevoie de aproximativ 10 ani pentru a reveni pe creștere.

Măsuri de austeritate, doar într-o situație similară cu cea din 2010

”Dacă ne uităm la ce scriu  americanii sau cei din zona Euro, ei se raportează la două extreme: criza de acum, față de criza din 1973-1978. Prețul petrolului a făcut explozie. Am văzut atunci, în Statele Unite, cozi la benzină mai ceva ca la noi în anii 80”, arată Vasilescu.

Întrebat fiind în ce situație ar fi nevoită România să apeleze la măsuri de austeritate, Vasilescu opinează: ”Într-o situație asemănătoare cu cea din 2010”.

Totuși, consilierul guvernatorului BNR arată că, deși criza din 2010 a venit tot pe un fundal inflaționist, inflația a fost cu o singură cifră. ”Atunci România a fost nevoită să majoreze TVA-ul, care a produs inflație pentru un an. După un an, inflația generată de majorarea TVA a dispărut”, explică acesta.

Inflația în zona Euro. Negrescu: Ezitarea BCE erodează performanța economică

Adrian Vasilescu anticipează o decizie a Băncii Centrale Europene, pentru a contrara inflația tot mai mare din zona euro. Potrivit acestuia, Banca Centrală ar putea majora dobânda de politică monetară la facilitarea de creditare.

Analistul economic Adrian Negrescu consideră că ezitările Băncii Centrale de a crește dobânda de politică monetară erodează performanța economică a statelor europene, țări ”cu care suntem în strânsă legătură”.

”Dacă Germania, spre exemplu, al doilea exportator al lumii, va intra în recesiune...

Citește mai departe pe Radio DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel