Vasile Dîncu: Primarul e funcţionar public pe jumătate

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu a declarat, luni, că primarii nu beneficiază nici de drepturile pe care le are un demnitar şi nici de cele ale unui funcţionar public, adăugând că sunt necesare o serie de reglementări pentru a corecta această problemă.

'Noi suntem conştienţi că în momentul acesta, atunci când e vorba de responsabilităţi şi incompatibilităţi, primarul este demnitar, iar în situaţia în care ar trebui să aibă drepturile demnitarului, nu le are. Pe de altă parte, este funcţionar public pe jumătate şi are numai costurile, nu şi beneficiile pe care le are un funcţionar public. Noi nu suntem un Guvern care să promitem lucruri înainte de a le face, dar vreau să vă spun că acest lucru, sperăm - şi cu consultarea dvs şi a Asociaţiei - îi vom găsi o soluţie şi vom aduce reglementările la un statut care să fie corect şi care să unifice statutul celor care lucrează în administraţia publică', a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prezent la cea de-a XIX-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), potrivit Agerpres.

El a adăugat că mai mulţi membri ai Guvernului s-au născut la ţară şi ştiu că satul românesc este 'cea mai importantă resursă pentru cultură şi tot ceea ce a însemnat România până acum'.

Citește și: Cioloș: Divizarea României, explicație pentru subdezvoltare

'Vreau să construim un proiect prin care civilizaţia rurală din România, ultima din Europa, să-şi păstreze viabilitatea. (...) Este vorba de un mod de a trăi în lume, de valorile pe care satul românesc le-a produs. Evident că ceea ce încercăm să facem în acest moment este în primul rând să reconstruim infrastructură modernă în sat', a spus Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, Guvernul consideră ACoR un partener real în vederea unei schimbări 'fundamentale' în administraţia din România.

El a dat asigurări că Guvernul nu are niciun proiect de desfiinţare a vreunei comune din România.

El a remarcat că primarii beneficiază de cel mai mare capital de încredere în administraţia din România, acesta fiind comparabil cu nivelul de încredere pe care oamenii îl au în biserică.

Dîncu a mai precizat că se doreşte o primă sistematizare a întregii legislaţii din domeniul administraţiei publice centrale şi locale, deoarece există sute de legi în domeniu, unele dintre ele chiar contradictorii.

Acesta a menţionat şi existenţa unui proiect de simplificare a procedurilor administrative care acum sunt 'foarte stufoase, imposibil de gestionat'.

'Tema salarizării în administraţia publică locală este una dintre temele noastre şi vă promitem că îi vom găsi o rezolvare justă, fie că va fi una care va fi pe doi-trei-patru ani, pentru a ajunge la un anumit nivel de salarizare, dar va fi cu siguranţă, cel puţin se vor elimina inechităţile', a mai spus Dîncu.

Totodată, el şi-a exprimat speranţa că până în 2021 se va finaliza cadastrarea, dar a adăugat că lipsesc specialiştii în domeniu şi există multe probleme, inclusiv sistemele diferite de înregistrare folosite până acum. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel