Vasile Blaga critică Guvernul Ponta: Îl face înapoi pe prefect padișah

Co-președintele PNL Vasile Blaga consideră că recenta Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru deblocarea activității unor autorități publice locale "îl face înapoi pe prefect padișah".

Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanță de Urgență care prevede, între altele, un set de reglementări ce permit deblocarea activității unor autorități publice locale, acolo unde au fost dizolvate consiliile locale, primarul nu își poate exercita atribuțiile (ca urmare a încetării mandatului, a suspendării mandatului sau a dispunerii de măsuri preventive), sau ambele situații simultan.  

Referitor la această Ordonanță de Urgență a Guvernului, co-președintele PNL Vasile Blaga a declarat, vineri, la Vaslui: "Noi i-am cerut premierului să respecte dreptul românilor de a se pronunța prin vot și a-și alege, acolo unde este cazul, primari, consilii locale, președinți de consilii județene. Imediat după ce a pierdut alegerile prezidențiale, domnul Ponta a spus că a înțeles mesajul românilor, dar, după ce a venit din Dubai, nu i-a mai lăsat pe români să voteze. S-a ajuns în situații absolut incredibile, în 2015, în România, în care există anumite localități, unele dintre ele municipii importante, în care nu există nici primar, nici consiliu local, nici secretar și nu mai are nici cine semna statele de plată pentru salarizarea oamenilor. Și, atunci, a venit cu o ordonanță de urgență prin care îl face înapoi pe prefect padișah. Adică, domnul prefect este cel care stabilește cine este ordonatorul de credite, modul în care se fac plățile, și nu cei aleși", a explicat Vasile Blaga, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Citește și: Vasile Blaga anunță o nouă MOȚIUNE de CENZURĂ

El a mai precizat că această ordonanță a Guvernului Ponta este nedemocratică.

"Întrebăm și noi: ce legătură are asta cu democrația anului 2015? Nu putem să-i cerem nimic acestui om, care are o singură grijă, aceea de a sta agățat la putere cât mai mult cu putință, făcând foarte mult rău acestei țări, în condițiile în care nu s-a mai văzut, într-un stat democratic, ca un om aflat în situația lui să se agațe de scaun", a mai spus Blaga.

La ce se referă Blaga

Pentru deblocarea unor situații în care autoritățile publice locale sunt în imposibilitatea de a aproba bugetul local sau rectificări ale bugetului local, de a stabili în termenul legal (până la 10 noiembrie a.c) nivelul impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016, de a emite autorizațiile de construcție, de a acorda unele drepturi sociale, respectiv de asistență socială, protecția copilului, ajutoare pentru încălzire, venit minim garantat, ordonanța prevede că "drepturile de asistență socială (alocație, măsuri de protecție socială, ajutoare pentru încălzire acordate persoanelor cu venituri mici, etc) vor putea fi aprobate de către secretarul unității administrativ-teritoriale sau de persoana numită de prefect în acest sens, în situația în care primarul nu își poate exercita atribuțiile".

În cazul dizolvării consiliului local, actul normativ prevede posibilitatea reconstituirii consiliului din membri supleanți, iar în situația majorării sau diminuării bugetului local cu sume de la bugetul de stat, ordonanța permite posibilitatea ca prefectul să desemneze o persoană care să preia calitatea de ordonator principal de credite și care să aibă dreptul de a rectifica bugetul local prin aprobarea unei decizii, cu avizul Administrației Județene a Finanțelor Publice.

În ceea ce privește nivelul impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016, actul normativ prevede posibilitatea "aprobării lor prin dispoziție a primarului, în cazul în care consiliul local este dizolvat, sau — dacă nici primarul nu-și poate exercita atribuțiile — prin decizie aprobată de către secretarul unității administrativ-teritoriale (sau de către persoana desemnată să preia calitatea de ordonator principal de credite)".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel