Vasile Astărăstoae: Coronavirusul a existat înainte să apărem noi pe Pământ. Mortalitatea în accidente rutiere, de 2.000 de ori mai mare

Prof. dr. Vasile Astărăstoae a vorbit despre noul coronavirus, motivele de panică și impactul său real. 

Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi fost rector al Universităţii de Medicină din Iaşi, a subliniat, pentru BZI, că noul coronavirus Covid-2019 a creat o ”isterie globalizată”. Profesorul consideră că a fost o proastă comunicare cu privire la noul coronavirus, precum și o goană după senzațional a presei.  

”Orice virus e ucigaș”

”Vă dau un exemplu: virusul ucigaș. Orice virus e ucigaș. Infecția virală are o anumit grad de mortalitate, mai mic sau mai mare, dar, la orice infecție, apare. ”Virusul ucigaș care n-are tratament”. Nicio infecția virală nu are tratament etiologic. Sunt medicamente antivirale, precum interferon, tamoxifen, tamoxiflu, dar și acestea au rezultate modeste și n-o să dai, într-o gripă, interferon, pentru că are niște efecte secundare, mult mai grave decât gripa. În primul rând, am spus că încercăm să liniștim populația.” a subliniat prof. Vasile Astărăstoae , care a adăugat că ”noi am fost mult mai buni în gestionarea acestui episod decât italienii.

”Coronavirusul n-a apărut acum. El a existat dinainte de a apărea noi pe Pământ” a precizat fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, adăugând că ”el dă o infecție respiratorie”.

”De ce această panică? Au fost patru factori:

1. este nou, a suferit o mutație și nu este suficient studiat, lumii îi este frică de necunoscut, îl sperie. Mortalitatea prin accdentele de trafic este de 2.000 de ori mai mare decât prin infecții respiratorii virale. Totuși, oamenii se urcă în automobil, merg, n-au nicio angoasă.

2. virusul are niște particularități - perioadă de incubație lungă, la virusul gripal e, prin comparație, de 1-3 zile, aici e de 14, unii spun chiar 20 de zile. 

3. se răspândește rapid. Un purtător poate să meargă peste tot și să-l răspândească, în cele 14 zile. 

4. poziția OMS, care s-a repezit de la început și a spus că este un pericol global” a continuat prof. Astărăstoae. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel