Varujan Pambuccian, despre votul electronic: Risc de afectare al caracterului secret

Votul electronic în sine este foarte sigur, însă felul în care se organizează poate afecta caracterul direct şi cel secret al procesului electoral, a atras atenția, marți, la dezbaterea pe tema votului din Diaspora din plenul Camerei Deputaţilor, liderul deputaților minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

"Să nu uităm că votul are trei caracteristici: este direct, secret şi universal. Două din ele pot întâmpina distorsionări foarte mari dacă nu suntem foarte atenţi la lucrurile pe care le facem, caracterul secret şi cel direct. Caracterul direct înseamnă că eu sunt ăla care votează, caracterul secret înseamnă că nimeni altcineva nu ştie cum am votat. Cei care aveţi experienţă serioasă în domeniul ăsta puteţi să vă imaginaţi cât de multe voturi ar veni de peste tot, se pot şi automatiza, poate să voteze un soft automat, nici nu trebuie să mai fie oameni, vă rog să fiţi foarte atenţi la cele două caracteristici ale votului pentru că riscăm prin ele să nemulţumim şi mai multă lume dacă legea este proastă", a declarat Varujan Pambuccian, citat de Agerpres. 

El a adăugat că prin Parlament a trecut o lege al cărei termen de aplicare s-a prorogat de mai multe ori şi care prevedea ca în documentele de identitate să existe şi o componentă electronică care să permită autentificarea celor din sistemele electronice. 

"Legea care există ar permite o autentificare foarte rapidă la cabină şi o înlăturare instantanee a celui care vrea să facă vot multiplu. Tot legea asta ar permite şi o votare electronică în cabină ca să fie votul secret şi ca votul să fie direct, adică să votez eu şi să nu ştie altul cum votez şi ar mai permite aflarea rezultatului votului instantaneu în momentul încheierii lui fără nici un fel de vicieri. Votul electronic în sine este foarte sigur, avem infrastructuri pentru asta, felul în care el se organizează pentru a-i asigura caracterul secret şi direct, adică eu votez, nu votează altul în locul meu şi nimeni nu ştie cum am votat, lucrurile astea două să le aveţi în vedere la orice fel de lege pe care o veţi face pentru că riscăm să viciem atât de mult procesul electoral încât el să nu mai conteze", a menționat Pambuccian.

Diplomații, atac vehement la Ponta și Iohannis în scandalul Diaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel