Variola maimuței. Când va primi România dozele de vaccin

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Thirdman)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Thirdman)

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat miercuri că, în acest moment, Comisia Europeană are discuții cu un producător pentru achiziția unor doze de vaccin împotriva variolei.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila susține că vaccinurile împotriva variolei s-au scos din utilizare în 1979, atunci a fost eradicată variola, dar spune că la nivel global există foarte mici cantități de vaccin care de obicei sunt păstrate pentru profesioniști din sănătate care lucrează cu agenți înalt patogeni din această categorie, scrie Mediafax.

El a anunțat că CE are discuții cu un producător pentru acjiziția de doze de vaccin.

„Comisia Europeană are discuții cu un producător, în momentul de față, pentru achiziția unei cantități limitate, în jur de 100.000 de doze, care va fi repartizată statelor membre, proporțional cu populația, cu precizarea că se administrează două doze de vaccin pentru o schemă completă de vaccinare, dar doar la persoanele care sunt contacți sau în primele zile de evoluție a bolii la persoana infectată”, a declarat Rafila.

Acesta a fost întrebat când va primi România primele doze de vaccin împotriva variolei.

„Vom avea exact în același moment în care vor avea și celelalte țări din UE, pentru că discuțiile nu sunt făcute de România, sunt făcute pentru țara noastră și pentru celelalte țări membre de către CE”, a răspuns ministrul Sănătății.

Astăzi a fost diagnosticat al treilea caz de variola maimuței în România. Este vorba de un bărbat în vârstă de 31 de ani, care s-a prezentat marți la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat, a precizat, miercuri dimineață, Ministerul Sănătății. Nu are istoric de călătorie, conform sursei citate.

Primul român diagnosticat cu variola maimuței este un bărbat în vârstă de 26 de ani, din București

Amintim că primul român diagnosticat cu variola maimuței este un bărbat în vârstă de 26 de ani. „Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi (n.r. luni, 13 iunie), în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu patru zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună”, anunțase Ministerul Sănătății. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare.

Adrian Marinescu: Cei care s-au născut după 1979 au probabilitatea cea mai mare să nu fie vaccinați și să fie vulnerabili de a se infecta

Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre simptomele care ar trebui să dea de gândit.

"În primul rând, ar trebui să le spunem oamenilor că nu trebuie să fie îngrijorați. Virusul despre care vorbim și care dă variola maimuței se transmite cu mare dificultate de la om la un”, a spus medicul Adrian Marinescu, marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3. „Legat de simptomatologie, în primele zile înainte de a avea erupția, vorbim de febră, durere în gât, dureri musculare, articulare și de ganglioni inflamați. Deci este greu să ne dăm seama în acele zile. Riscul mai mare de a transmite este în momentul în care apare erupția. Este adevărat că te poți gândi și la vărsat de vânt, dar, dacă ai un ochi avizat, este clar că poți pune diagnosticul destul de ușor.  În concluzie, cred că, în aceste zile, chiar dacă sunt cazuri absolut izolate, ar trebui să fim atenți în raport cu persoanele care au simptomatologie, mai ales dacă există și o erupție”, a explicat Adrian Marinescu.

"Dacă avem o erupție, trebuie să ajungem la medic"

"Dacă avem o erupție, trebuie să ajungem la medic. Poate fi medicul de familie, poate să fie orice alt medic care să ne orienteze și să realizăm dacă, într-adevăr, este o suspiciune reală și trebuie să fie confirmată.  Însă, în general, este un context și în cazul de față vorbim de un contact direct cu o persoană care a venit din afara României, deci lucrurile țin de această anchetă și țin de niște condiții concrete. Nu trebuie să ne gândim că probabilitatea de a mă infecta este atât de mare încât, de câte ori fac febră, mă gândesc că am variola maimuței. În niciun caz!”, a subliniat medicul Adrian Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel