Varianta Omicron. Rafila a anunțat măsurile care se iau în România. „Vaccinarea e soluția"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre noua variantă de coronavirus denumită Omicron.

„Având în vedere alertele de la OMS și de la Centrul european de control al bolilor, în mod normal și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate de către aceste instituții. În momentul de față a fost adoptată o Hotărâre CNSU (...) care aliniază și România la măsurile deja luate în mai multe state europene care limitează sau chiar interzic călătoriile în și dinspre această zonă afectată”, a transmis la Guvern ministrul Alexandru Rafila.

„Călătorii români care vin din zona respectivă vor fi carantinați timp de 14 zile, iar în prezența unui test negativ la 10 zile pot ieși din carantină. Totuși, trebuie să spunem foarte clar, lucrul acesta l-am discutat împreună cu domnul premier Ciucă, (...) că măsurile de vaccinare și de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele internaționale și în continuare vaccinarea este soluția care se consideră în acest moment oportună. Populația trebuie să țină cont de acest lucru pentru că nu știm încă cum va evolua această nouă tulpină”, a adăugat Rafila.

Sud-africanii se simt stigmatizați

Africa de Sud şi-a exprimat sâmbătă regretul pentru închiderea a numeroase frontiere pentru cetăţenii şi turiştii săi, afirmând că detectarea noii variante a coronavirusului, Omicron, datorată excelenţei echipelor ştiinţifice ale ţării, nu ar trebui să ducă la o astfel de "pedeapsă", transmite Agerpres.

"Această recentă serie de interdicţii de călătorie înseamnă a pedepsi Africa de Sud pentru capacitatea avansată de secvenţiere genomică şi de detectare mai rapidă a noilor variante. Excelenţa ştiinţifică trebuie salutată, nu pedepsită", transmite guvernul într-un comunicat, la două zile după anunţul privind această descoperire.

Reacții diferite în funcție de țară



"De asemenea, observăm că au fost descoperite noi variante şi în alte ţări. Niciunul dintre aceste cazuri nu are vreo legătură directă cu Africa Australă. Trebuie remarcat că reacţia faţă de aceste ţări este radical diferită comparativ cu cea în cazurile din Africa Australă", şi-a exprimat regretul Ministerul Afacerilor Externe în comunicatul citat.

Africa de Sud subliniază de asemenea că Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă pentru moment astfel de măsuri, acordând prioritate unei "abordări ştiinţifice şi bazate pe riscuri", şi că guvernul "se aliniază", evident, acestei poziţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel