Vandalizare cimitir evreiesc. Hans Klemm: ''Nu știu cum ați putea explica''

Hans Klemm
Hans Klemm

Acţiunile de distrugere a Cimitirului Evreiesc din Huşi reprezintă atacuri împotriva demnităţii umane, a declarat ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, în urma vizitei făcute vineri în localitate.

Ambasadorul SUA în România a efectuat, vineri o vizită în judeţul Vaslui. Însoţit de vicepremierul Ana Birchall, de parlamentari de Vaslui şi de autorităţile judeţene, ambasadorul american a avut o întrevedere cu primarul municipiului Huşi, după care a mers să vadă Cimitirul Evreiesc din localitate, devastat în urmă cu trei săptămâni, când 73 de monumente funerare au fost distruse.

"Nu este primul incident de acest fel din România. În ultimii doi ani au fost acte similare de vandalism în Bucureşti, în Reghin, în Zalău. Acestea nu sunt doar atacuri împotriva evreilor, ca o expresie a antisemitismului, ci sunt atacuri împotriva demnităţii umane", a afirmat Klemm.

Reacție la declarațiile autorităților județene

Întrebat despre declaraţiile autorităţilor judeţene care au condamnat cele întâmplate, dar au exclus ipoteza conform căreia actele respective ar avea vreo legătură cu anumite acţiuni antisemite, ambasadorul SUA în România a spus că nu vede alte motive pentru care actele de vandalism au avut loc.

"Nu ştiu cum aţi putea explica asta. Aceste este clar un cimitir evreiesc, acestea sunt morminte ale unor evrei, marcate clar, fac parte dintr-o comunitate evreiască. Mi-e greu să găsesc altă explicaţie, altceva decât nişte acte anisemite", a mai spus Hans Klemm.

Ce a declarat Ana Birchall

Vicepremierul Ana Birchall a precizat, la rândul său, că se fac toţi paşii necesari pentru repararea mormintelor, dar că se aşteaptă permisiunea procurorului de caz.

"Toţi paşii necesari pentru a putea fi reparate aceste morminte sunt făcuţi, doar se aşteaptă linia verde de la autorităţile legale. După cum ştiţi, este o cercetare şi până când procurorul de caz nu spune că se poate intra, legal nu se poate face acest lucru. Asemenea acte de vandalism, de antisemitism nu caracterizează România, nu caracterizează Vasluiul, nu carcaterizează Huşiul şi huşenii. Din contră, vă pot spune că asemenea acte nu fac casă bună cu românii, cu huşenii cu vasluienii. (...) Şi personal condamn asemenea acte de vandalism, asemenea acte antisemite, asemenea acte care arată o latură care cu siguranţă nu ne caracterizează", a menţionat Ana Birchall.

Aceasta a mulţumit autorităţilor locale pentru felul în care s-au mobilizat pentru a condamna actele de vandalism de la Cimitirul Evreiesc din Huşi şi a amintit că la Bârlad, prin grija autorităţilor locale, este sărbătorită în fiecare an, pe 9 octombrie, Ziua Holocaustului. Ana Birchall a menţionat, totodată, că România a menţinut permanent pe agenda naţională şi europeană promovarea sentimentelor de toleranţă, condamnarea fermă a actelor de vandalism şi actelor antisemite.

După vizita la Cimitirul Evreiesc, ambasadorul SUA a mers la Episcopia Huşilor, unde s-a întâlnit cu episcopul Ignatie. Oficialul urmează să meargă la Bârlad, unde va vizita o instituţie de învăţământ şi Teatru "V. I. Popa".

Vezi și: Cimitir evreiesc Huși, vandalizat. MAI, mesajul serii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel