Valul 4, COVID. Octavian Jurma: Suntem în faza descendentă încă de săptămâna trecută. Când vom avea sub 5.000 de infectări?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rata de infectare cu coronavirus va scădea treptat în perioada următoare, anunță medicul Octavian Jurma, dar restricțiile trebuie să rămână în vigoare și populația să se vaccineze, mai spune acesta. 

Octavian Jurma a explicat că este posibil ca România să fi atins deja vârful valului patru al pandemiei de coronavirus. De săptămâna trecută numărul infectărilor a început să scadă. 

”Vești bune, suntem în fază descendentă încă de săptămâna trecută. Vești proaste: avem o nouă premieră negativă, suntem singură țară din Europa (probabil a două din lume după Brazilia) care a permis unui val epidemic să evolueze nestânjenit până la vârf. Este foarte posibil că săptămâna trecută să fi atins vârful valului 4-Delta cu 18,863 cazuri în 19 octombrie 2021, chiar în ziua în care Președintele Iohannis și-a declarat îngrijorarea și a convocat o ședință pentru ziua următoare. Tot în ziua următoare media mobilă la 7 zile a început să scadă ușor pentru prima dată în valul 4-Delta definind un platou ușor descendent, iar în această săptămâna scăderea s-a accentuat (curbă roșie). Există o suspiciune legitimă că saturația numărului de teste accentuează aspectul descendent însă este aproape imposibil să se testeze mai puțin decât se testează deja în România fără să se încalce flagrant legea”, a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook. 

Ce urmează?

Medicul Octavian Jurma a mai subliniat că la finalul lunii decembrie România ar putea înregistra sub 5.000 de infectări în 24 de ore. Autoritățile trebuie să mențină însă restricțiile pentru populație, iar lumea să se vaccineze în continuare. 

”Sunt destul de sigur că va urmă o perioada de scădere relativ rapidă conform prognozei. Vom coborî astfel (media mobilă) sub 10,000 la începutul lunii noiembrie (finalul săptămânii viitoare) și sub 5,000 de cazuri pe zi la finalul lunii noiembrie. Dacă în decembrie vom continuă să coborâm sau vom intra într-un platou depinde de cum va continuă vaccinarea și de gradul de conformare cu măsurile anunțate. Pentru medici decembrie este de asemenea luna în care vor putea să înceapă să respire și eventual să își ia o binemeritată vacanță. E posibil ca în cazul în care vaccinarea continuă în acest ritm să ajungem la 70% din populație vaccinată în februarie și să trecem prin valul 5 la fel de ușor cum au trecut și celelalte țări din Europa civilizată prin valul 4 sau să îl evităm cu totul. Dacă politicienii se vor grăbi iarăși să relaxeze totul și să declare pandemia închisă că să fure populist startul de sărbători, o să o luăm de la capăt și anul viitor”, a mai scris medicul.

2. -imagine fara descriere- (250416703_308289924453524_8123331238475365262_n_49232900.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel