Valori apropiate de optim în aprovizionarea cu apă a culturilor neirigate de porumb, în perioada 16-22 iulie

Aprovizionarea cu apă în cultura neirigată de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim, în cea mai mare parte a regiunilor, relevă prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 16 - 22 iulie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Prognoza de specialitate arată, pe de altă parte, că deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, estul şi local nordul şi sud-estul Munteniei, izolat în vestul şi nordul Banatului, sud-vestul Olteniei, sud-estul Moldovei şi centrul Transilvaniei. În acest context şi pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, procesele de vegetaţie la culturile prăşitoare şi speciile pomi-viticole vor evolua în general normal în aproape toată ţara, iar pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi mai intense.

Lucrările de recoltare la orzul de toamnă se vor continua şi chiar finaliza în aproape toată ţara, iar în cea mai mare parte a zonelor de cultură grâul de toamnă va parcurge maturitatea în ceară şi deplină (30-100%), precum şi recoltarea. De asemenea, sub aspect fenologic, la rapiţa ajunsă la maturitatea tehnologică se vor putea finaliza lucrările de recoltare, în timp ce cultura de floarea-soarelui semănată în perioada optimă îşi va definitiva formarea calatidiului (80-100%), continuându-se totodată înflorirea (10-100%) şi maturitatea ceară (10-50%).

Totodată, porumbul va parcurge dezvoltarea aparatului foliar, apariţia paniculului (50-100%) şi înflorirea şi mătăsirea (10-100%). La nivel general, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă la cele înfiinţate tardiv. Conform prognozei, în principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de creştere a frunzelor, precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (20-100%), iar la cartof vor predomina creşterea tuberculilor, înflorirea şi veştejirea vrejilor (10-100%). În plus, la speciile pomicole de sâmburoase (cais, piersic, prun) vor predomina coacerea rodului şi recoltarea, iar la seminţoase se vor semnala creşterea fructelor/lăstarilor şi acumularea zaharurilor.

Agrometeorologii precizează că, în aproape toate podgoriile, viţa-de-vie se va afla la înfrunzire şi formarea/creşterea boabelor. Sub aspect termic, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, în aproape toate zonele de cultură. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 16 şi 23 grade Celsius, în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale, şi între 17 - 27 grade Celsius în restul intervalului, abaterile termice pozitive fiind cuprinse între 1 şi 3 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării. Minimele termice se vor situa între 8 şi 21 de grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, în timp ce maximele vor oscila între 21 şi 33 grade Celsius, la scara întregii ţări. În intervalul de referinţă, sunt prognozate ploi locale cu caracter de aversă, descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel