Valeriu Zgonea, explicații privind cazul Petre Roman

Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților, a explicat marți, în plen, că nu este vinovat de situația din 2015 când lui Petre Roman i s-a revocat mandatul, arătând că președintele forului legislativ și plenul nu votează, iar potrivit Constituției răspunderea este colectivă. Zgonea a precizat și motivul pentru care s-a abținut de la votul pentru ca Roman să fie din nou deputat.

Fostul președinte al Camerei Deputaților a spus că s-a abținut de la votul din plen prin care Petre Roman poate să își reia mandatul, arătând că membrii Comisiei juridice au scris în raport "câteva lucruri neadevărate".

"Odată ce au trecut cele 15 zile de la depunerea jurământului (deputaților — n.r.), Camera Deputaților nu judecă sub nicio formă incompatibilități. Camera Deputaților pune în aplicare o decizie definitivă a ÎCCJ. Toate aceste lucruri am vrut să le spun, pentru că în ultima perioadă s-au spus foarte multe lucruri la microfon, dar asta s-a omis. Președintele Camerei sau președintele de ședință care semnează ia act, el nu votează și nici plenul nu votează. Răspunderea este, așa cum scrie în Constituție, colectivă. Atunci când vrem să căutăm vinovați pentru deciziile noastre este bine câteodată, așa cum spunea și doamna Gorghiu, să ne uităm și noi în oglindă fără să facem pe cineva din această sală vinovat", a afirmat Zgonea, potrivit Agerpres.

Deputații, reacții după explicațiile lui Valeriu Zgonea

Deputatul liberal Alina Gorghiu a spus, la rândul său, că nu e momentul pentru a găsi vinovații de această situație, arătând că atunci când o instituție ca Parlamentul României greșește este onorabil să își repare greșeala.

"Nu cred că e momentul să găsim vinovați. Domnul Zgonea făcea o pledoarie de disculpare, nu cred că e cazul. Am greșit cu toții. Atunci când o instituție cum este Parlamentul României greșește, eu cred că este onorabil și decent să spună că a greșit și să își repare acea greșeală. Suntem în situația în care Parlamentul spune: am greșit și reparăm prejudiciul pe care l-am făcut unui om", a susținut Gorghiu.

Citește și: Petre Roman, primele declarații după ce a revenit în Parlament

Deputatul social-democrat Eugen Nicolicea a replicat că Valeriu Zgonea s-a autoincriminat. "Cred că domnul Zgonea mai bine nu vorbea, că s-a autoincriminat. Nu există nicio decizie a ÎCCJ prin care să rămână acest raport ANI definitiv. Președintele ia act dacă raportul ANI a rămas definitiv fie prin neatacare, fie prin respingerea sesizării. Nu există așa ceva. Este fals că ne-am opune unei hotărâri a ÎCCJ", a arătat Nicolicea.

Petre Roman își poate relua mandatul de parlamentar, după ce plenul Camerei Deputaților a revocat marți o hotărâre din 9 februarie 2015 prin care postul său a fost vacantat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel