Valeriu Stoica: Klaus Iohannis poate candida la Președinție. Nu ar trebui să-și facă probleme

Un eventual verdict de incompatibilitate în cazul candidatului ACL la Președinție, Klaus Iohannis, nu s-ar aplica la aceste alegeri prezidenţiale. În cazul în care decizia ar veni după scrutinul din noiembrie și liderul PNL ar fi ales președinte, ea va produce efecte după încheierea mandatului de șef al statului, a precizat, marți, Valeriu Stoica,  fost ministru al Justiției și ex-vicepreşedinte al PDL.

Potrivit fostului lider democrat-liberal, Valeriu Stoica, Codul de Procedură Civilă în vigoare arată ce se întâmplă în situația în care instanţa supremă va accepta recursul ANI în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.

"Mai întâi, ar trebui să existe un raport al completului care analizează recursul, acest raport trebuie să fie comunicat celui în cauză. Este obligatoriu să nu se analizeze după aceea pe fond recursul, până nu se primeşte dovada comunicării şi în orice caz, nu înainte de 30 de zile de la comunicare. Aşadar, dacă avem în vedere aceste elemente, rezultă că o asemenea analiză practic nu mai este posibilă înainte de alegerile prezidenţiale, ea va putea să aibă loc eventual după alegerile prezidenţiale şi atunci există două variante: să se facă o analiză fără citarea părţilor sau o analiză cu citarea părţilor. Dacă este vorba de citarea părţilor, procedura va fi şi mai îndelungată. Aşadar, este exclus să avem o decizie eventual de constatare a unei incompatibilităţi înainte de alegerile prezidenţiale", a explicat, marți, la RFI, Valeriu Stoica.

Citește și KLAUS IOHANNIS PROCES ANI - INCOMPATIBILITATE. Dovada că Iohannis poate candida la alegeri și poate fi președinte, chiar dacă este declarat incompatibil de ICCJ

Argument puternic pentru care Iohannis nu are emoții

De asemenea, Valeriu Stoica a precizat că dacă o eventuală decizie de incompatibilitate ar fi dată după ce liderul PNL devine președinte în urma scrutinului prezidențial, ea va produce efecte după încheierea mandatului lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. 

Fostul ministru al Justiției a argumentat și de ce o eventuală decizie de incompatibilitate nu se aplică acestui mandat.

"Textul spune că incompatibilitatea operează timp de trei ani de zile după încetarea mandatului. Ca urmare, mandatul acela va înceta după cinci ani. Eu cred că (Iohannis) nu are emoţii în primul rând pentru că decizia de la Curtea de Apel Alba Iulia a clarificat lucrurile. Nu am nici un motiv să cred că acea decizie nu este conformă situaţiei din dosar. Acesta mi se pare de fapt argumentul cel mai important pentru care domnul Iohannis nu ar trebui să-şi facă probleme", a mai spus Valeriu Stoica, în ziua în care instanţa supremă urmează să anunţe dacă acceptă sau nu recursul ANI în cazul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel