Valeriu Stoica a zis că a observat un compromis între PSD și PNL legat de cuplarea alegerilor parlamentare și locale

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Valeriu Stoica a spus că a observat apariția unui compromis între PSD și PNL cu privire la comasarea alegerilor parlamentare și locale din 2024.

„Probabil le vor comasa”, a zis Valeriu Stoica.

În acest context, amintim că, în 2024, sunt programate patru tipuri de scrutin: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Primul lider politic care a vorbit public despre comasare a fost Florin Cîțu, când era președintele PNL.

„La un an de coaliție nu constat o creștere a USR sau AUR”, a mai zis Valeriu Stoica. „Nu constat o scădere gravă a PSD și PNL. Înseamnă că iluzia că un partid anti-sistem are șanse de evoluție rapidă e doar o iluzie. În acești 30 de ani, au fost multe partide anti-sistem, dar cele mai multe au dispărut. Asta înseamnă că există o stabilitate a acestui sistem politic. În ultimii zece ani, s-a creat o stabilitate a principalelor partide, PSD și PNL”, a spus Valeriu Stoica, miercuri, la Digi 24.

Citește și...

Cum vor arăta ministerele din mai 2023. Mănăstire: PNL va prelua Transporturile și Finanțele. PSD va da premierul

Politicianul PNL Silviu Mănăstire a vorbit, la DCNews, despre rotativa care va avea loc în mai 2023.

„Trebuie să aibă loc rotativa pentru că este un contract politic semnat între cele două partide. Și repet, eu știu că președintele PNL, Nicolae Ciucă, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au o relație foarte bună, nu au niciun interes să se păcălească reciproc. PSD trebuie să-și asume rotativa, așa este corect, există acest contract politic. Și PSD are oameni calificați care să asigure funcția de prim-ministru, de ce nu.

Am văzut și eu discuțiile astea că nu este obligatoriu să fie Marcel Ciolacu. Dacă nu este Marcel Ciolacu, poate să fie altcineva din PSD. Cum decide Partidul Social Democrat, nu este treaba noastră de la PNL. Și mai este un amendament: trebuie să fie nominalizat de președintele României, Klaus Iohannis, că așa sună Constituția”, a răspuns secretarul general adjunct al PNL.

„Este Klaus Iohannis parte a acestui contract?”, a întrebat imediat Chirieac.

„Nu știu. Dar, evident, nu se poate face nimic pe zona guvernamentală – remanieri, schimbări de componență a guvernului – fără ca președintele să fie parte a proceselor și deciziilor. Este constituțional, repet”, a adăugat Silviu Mănăstire.

„La rotativa guvernamentală, Ministerul de Finanțe trece la PNL, Ministerul de Justiție trece la PSD. Sunt cele două ministere avizatoare fără de care nu se poate funcționa. Secretariatul general revine PNL, Ministerul Transporturilor revine de asemenea PNL, cu o poziție în plus pe care o au cei de la PSD, funcția de vicepremier. Ministerul de Interne rămâne PNL pentru că MApN rămâne PSD, acestea fiind cele două ministere de forță ale guvernului”, a răspuns Silviu Mănăstire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel