EXCLUSIV  Valeriu Mocanu (USR), IT-ist, trimis în șomaj: "Am decis acest lucru pentru fiul meu"

Valeriu Mocanu a candidat pe listele USR pentru funcția de senator la alegerile din 2016. Coincidență sau nu, IT-ist cu experiență, a fost trimis în șomaj în ultima zi de campanie electorală. A aflat că după aproape cinci ani de muncă, s-a decis desființarea postului său de muncă.

Membrii USR, de la vârful partidului printre care Clotilde Armand, Vlad Alexandrescu, Nicușor Dan, Cristian Ghinea, Adrian Claudiu Prisnel și alții i-au sărit în ajutor. Mulți dintre ei au considerat o nedreptate ce a pățit Valeriu Mocanu. "Un candidat USR va petrece Crăciunul şomer pentru că a fost cu noi. Au început represaliile. Acest caz nu se va termina aici. E 2016, nu evul mediu. Suntem o mişcare. Nu ne lăsăm intimidaţi. Suntem alături de colegul nostru", spunea Cristian Ghinea. Adrian Claudiu Prisnel a vorbit și el despre acest caz: "Valeriu a fost pe lista USR la Senat. În momentul în care şi-a anunţat candidatura, a fost chemat de management şi certat pentru că a ‘îndrăznit’ să aibă o opinie politică. Fiind bănuiţi de ceilalţi ‘uameni de afaceri’ din zonă că susţin USR, aceştia s-au delimitat cât se poate de brutal, eliminând din organigramă postul ocupat de Valeriu şi punându-l pe acesta în preaviz. Oameni care cred că, dacă se acoperă cu hârtii, pot înfrânge realitatea.

Pentru că am avut ocazia să vorbesc cu Valeriu, pentru că am observat temeri similare în acţiunile celor care m-au susţinut în campanie, pentru că ANAF a stat în campanie câteva săptămâni pe capul unui alt coleg al meu, eu cred că povestea lui este 100% reală şi vreau să dau un semnal că aşa nu se poate. Ştiu că sunt mulţi IT-işti în lista mea de prieteni: dacă aveţi ceva job, vă rog să îmi cereţi CV-ul lui Valeriu. Suntem deja prea mulţi ca să ne mai lăsăm intimidaţi cu găinării din astea".

Unde lucrează în prezent 

A trecut un an din momentul în care Valeriu Mocanu a rămas fără loc de muncă, motiv pentru care am vrut să aflăm ce face în prezent. Este în continuare membru USR și lucrează la Prefectura Buzău, la Serviciul Afaceri Europene, Relații Internaționale, Dezvoltare Economică, Strategii guvernamentale, Servicii Publice Deconcentrate și Situații de Urgență.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DC News, Valeriu Mocanu a povestit cum a primit vestea că a rămas șomer. 

"Reacția a fost extrem de neașteptată. Când s-a aflat că sunt pe listele USR pentru Senat mi s-a cerut să îmi dau demisia de la locul de muncă. Patronul probabil considera că apariția mea pe listele USR i-ar provoca daune. Pe moment, pentru mine, a fost foarte șocant. Dar și alți oameni de pe liste au suferit repercusiuni din moment ce unii dintre ei nu au mai răspuns la telefon, din senin, sau nu a mai venit la sediul USR", a povestit Valeriu Mocanu.

Loc de muncă sau membru USR

"Mi s-a propus să renunț la candidatura pe listele USR și să rămân în continuare angajat. Trebuia să aleg între job și candidatură. Mi s-a dat un termen în care să iau o hotărâre. Am slăbit cinci kilograme în trei zile. Nu mai puteam să mănânc și nici să dorm. Am decis că nu pot să renunț la activitățile legate de USR din mai multe motive. În primul rând, nu am crezut că este adevărat ce mi se întâmplă. Lucram în continuare de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Depusesem foarte multă muncă și nu mă vedeam în stare să renunț la USR, nu voiam să dau cu piciorul tuturor promisiunile făcute alături de USR doar pentru a-mi păstra locul de muncă. La decizia de a rămâne alături de Uniune a cântărit mult relația pe care o am cu fiul meu. În 2013, am fost cu el la mitingul împotriva proiectului de la Roșia Montană. El a conștientizat ce se întâmplă. Era o chestiune de principiu. Ar fi suferit mai mult, peste ani, dacă nu aveam onoare", a mai zis IT-istul.

Încurajări de la Clotilde Armand, Nicușor Dan și Vlad Alexandrescu

"Gândind și mai pragmatic, aveam și alte oferte, fiind IT-ist. Partea cea mai tristă a fost că după ceva vreme, toate ofertele primite de-a lungul timpului s-au năruit. Și atunci m-am trezit pe din afară. A fost greu. Am început să îmi caut de lucru. Am anunțat pe Facebook ce s-a întâmplat, dar nu am vrut să folosesc cazul meu în scop politic. Vestea a ajuns și la USR București. Claudiu Prisnel a făcut public cazul meu. Apoi, și Nicușor Dan a făcut referire la ce mi s-a întâmplat. Am primit încurajări și promisiuni de ajutor din partea lui Clotilde Armand, Vlad Alexandrescu, dar și alții. Am ajuns în instanță, USR mi-a pus la dispoziție pro bono un avocat cu care am făcut întâmpinare. Au fost mai multe termene, dar decizia de restructurare a jobului a fost atacată în termeni legali, nu din punct de vedere politic. Au fost mai multe înfățișări, dar am pierdul procesul. Oamenii de la HR și-au făcut bine treaba, postul meu fiind restructurat", a mai zis Valeriu Mocanu pentru DC News.
 
Valeriu Mocanu a candidat pe listele USR în cel mai roșu județ din România, adică Buzău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel