EXCLUSIV  Val Vâlcu: Sunt 100% de acord cu Klaus Iohannis

Scutaru Cristina / 15 mai 2019 / 18:12 Salveaza PDF Comentarii
Summit Sibiu - Klaus Iohannis
Summit Sibiu - Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a transmis, miercuri, premierului Viorica Dăncilă scrisorile referitoare la propunerile de numire în funcţiile de miniştri ai Justiţiei, Românilor de pretutindeni şi Fondurilor Europene - Eugen Nicolicea, Liviu-Tit Brăiloiu, respectiv Oana Florea, în care arată că cei trei nu deţin experienţa necesară gestionării acestor domenii.

”Dacă cu unele lucruri nu sunt de acord, acum sunt 100% de acord cu Klaus Iohannis”, a spus Val Vâlcu.

Pentru prima dată, jurnalistul Val Vâlcu este de acord, în totalitate, cu Klaus Iohannis, în sensul în care, dacă apelezi la președintele României să faci o remaniere, este dreptul acestuia să-și spună părerea și să refuze propunerile.

Dacă ești premier și vrei sa faci remanierea fără să ții cont de voința președintului, mergi în Parlament. 

În acest caz specific în care Klaus Iohannis este instanță de validare, și nu Parlamentul, președintele are dreptul să-și spună părerea vizavi de noile propuneri de miniștri. Și, evident, fiind împotriva PSD, le respinge.

Sunt mai multe variante: fie negociezi cu Klaus Iohannis, fie îi prezinți niște nume greu de refuzat, fie te duci în Parlament și ceri votul pentru schimbarea miniștrilor. Așadar, dacă premierul voia remaniere guvernamentală fără să țină cont de președinte, putea să meargă în Parlament.

Scrisorile lui Klaus Iohannis

 

Klaus Iohannis a transmis premierului Viorica Dăncilă scrisorile referitoare la propunerile de numire în funcţiile de miniştri ai Justiţiei, Românilor de pretutindeni şi Fondurilor Europene - Eugen Nicolicea, Liviu-Tit Brăiloiu, respectiv Oana Florea, în care arată că cei trei nu deţin experienţa necesară gestionării acestor domenii.

Preşedintele Iohannis precizează că, în conformitate cu dispoziţiile art. 85 alin. (2) din Constituţie şi ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, premierul Viorica Dăncilă urmează să înainteze alte propuneri pentru aceste ministere care, "pe lângă respectarea condiţiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă şi cerinţelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea".

Refuz miniștri

 

Klaus Iohannis a anunţat că miercuri a transmis social-democraţilor, în scris, refuzul său cu privire la propunerile pentru ministerele Justiţiei, Fondurilor Europene şi Românilor de Pretutindeni.

"Înainte de sfintele sărbători de Paşti, mi-au propus pesediştii o remaniere a acestui Guvern, nu pentru a face guvernarea mai bună, nu vă faceţi iluzii, s-au certat ei între ei, găştile, acolo în interiorul PSD-ului, şi au venit cu trei propuneri. Persoanele propuse: Nicolicea, Florea şi Brăiloiu. Şi le-am spus atunci că nu sunt de acord cu această remaniere, fiindcă nu aduce nimic nou, nu aduce nimic bun şi nu este făcută pentru a guverna mai bine. Astăzi le-am dat pesediştilor refuzul meu şi în scris, ca să înţeleagă mai bine că nu sunt de acord cu această remaniere", a spus Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că a încercat să obţină un răspuns de la preşedintele Klaus Iohannis în privinţa motivelor care au stat la baza respingerii propunerilor de miniştri la Justiţie, Fonduri Europene şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, dar nu a reuşit să discute cu acesta, aşa cum spera săptămâna trecută, şi i-a solicitat şefului statului să dea un răspuns în acest sens.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24