EXCLUSIV  Momentul ”RUȘINE”! Asta spune totul despre Mihnea Constantinescu, diplomatul care a murit

Mihnea Constantinescu
Mihnea Constantinescu

Mihnea Constantinescu a decedat sâmbătă noaptea, în străinătate, moartea acestuia fiind o pierdere foarte grea.

Jurnalistul Val Vâlcu a povestit ce amintire are cu Mihnea Constantinescu. Este un lucru neștiut, lumea cunoscându-l mai mult ca diplomat.

Înainte de '89, Val Vâlcu l-a cunoscut la Casa de Cultură a Studenților. Era asistent universitar. Mihnea Constantinescu încasa toate reclamațiile și certurile pentru umorul studențesc. Venea partidul care voia cenzură, dar Mihnea Constantinescu, care ar fi trebuit să curețe textele, îi lăsa mai liberi pe studenți. În plus, formațiile de umor studențesc - gen Divertis, Vouă sau celebra Bridadă de la ASE - aveau texte care erau anti-comuniste pe față, cu aluzii, bancuri etc.

Mihea Constantinescu îi apăra pe studenți, el fiind cadru didactic. Încasa perdaful de la stăpânire. Mihnea Constantinescu le spunea studenților: aveti și voi grijă data viitoare, dar o făcea zâmbind. Tinerii știau că nu vor păți nimic, el riscând, în schimb, foarte mult. Este deja celebră fază când Divertis a strecurat un text, cu conotații negative, în care spuneau rușine, în sensul de substantiv: să vă fie rușine!

În realitate, îl interpretau ca verb: rușii ne (în sensul de lipsuri, că vin rușii și ne fac și ne dreg). A fost prima dată când s-a tras cortina, a fost întrerupt un spectacol. Este o fază relevantă. Mihnea Constantinescu a fost certat pentru că văzuse repetițiile, dar își risca pielea ca să îi lase pe studenți să se bucure de câteva momente de relaxare.

Ambasadorul Mihnea Constantinescu a încetat din viaţă la 57 de ani, într-un spital din Nisa

Născut în 1961, Mihnea Constantinescu a fost cadru didactic al Universităţii Politehnica din Bucureşti, domeniul inginerie nucleară, specializare în care a obţinut şi doctoratul. Ulterior, a intrat în serviciul diplomatic.

Mihnea Constantinescu a deţinut în perioada mai multor guvernări funcţiile de director al Cancelariei Primului-ministru, consilier de stat sau consilier diplomatic, secretar de stat şi director general pentru afaceri politice în Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, a fost purtător de cuvânt al premierului Petre Roman şi director de cabinet al premierilor Theodor Stolojan, Adrian Năstase şi Călin Popescu-Tăriceanu. A fost şi asistent personal al premierului Petre Roman, precum şi director de cabinet al lui Mircea Geoană, când acesta era ministru de externe.

De asemenea, Mihnea Constantinescu a deţinut funcţia de preşedinte în exerciţiu a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, în perioada în care România a preluat preşedinţia acestei organizaţii (martie 2016 - martie 2017).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel