Vadim Tudor: Declarația liderului Jobbik, o declarație de război. Institutul Wiesel cere sesizarea autorităților

gabor
gabor

Președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a catalogat declarația liderului partidului extremist Jobbik, Vona Gabor, drept o declarație de război împotriva României. Totodată, liderul PRM cere autorităților europene și ale NATO să se implice pentru a nu se ajunge în situația conflictului dintre Grecia și Turcia, din 1974. De asemenea, Institutul Elie Wiesel cere autoritățilo române măsuri ferme față de  declarațiile liderului Jobbik.

[caption id="attachment_353671" align="alignnone" width="640"] Foto: Blog Dan Tănasa[/caption]

"Eu am mai avut o discuție cu Traian Băsescu, cred că era în 2006, îi vroia să proclame acel iredentist, Csabo Iosif să proclame autonomia așa-zisului  Tinut Secuiesc și veniseră și provocatori de la Budapesta. Atunci eu l-am sunat pe Băsescu și i-am spus: domnule Băsescu, dacă dumneata nu te duci mâine acolo, mă duc eu cu 200 de români peste ei și le opresc și apa, îi sufoc. Nu se poate să umble ca vodă prin  lobodă. Am vorbit și cu directorul SRI, Radu Timofte, și mi-a mulțumit pentru că păstrasem un ton limitat, și Băsescu s-a dus pe gura mea. Din păcate, de atunci și până acuma au zburdat în libertate", a declarat Vadim Tudor într-o intervenție la RTV.

Față de declarația lui Băsescu care a spus că Universitatea de la Tușnad nu va mai  avea loc dacă se va petrece ca în acest an, liderul PRM a declarat că: "Știu despre ce este vorba, de declarația absolut schizofrenică a unui oarecare Vona Gabor, președinte al celui mai scelerat partid din Europa postbelică, Jobbik, și care înseamnă o declarație de război împotriva României. Noi am mai ocupat Budapesta de două ori, o ocupă și a treia oară. că n-a murit bărbăția în țara noastră, dar le promit că nu mai plecăm de acolo. Nutresc speranța că oficialitățile europene și ale NATO se vor implica să nu ajungem în situația în care au ajuns în 1974 Turcia și Grecia, ambele membre NATO, care au fost în stare conflictuală gravă, datorită invadării unei părți importante din Cipru de către armata Turciei. Deci nutresc speranța și convingerea că nu trebuie să dezlegăm câinii războiului".

Despre declarațiile lui Traian Băsescu, dacă acestea sunt reale, Vadim  a continuat: "Băsescu are relații cu Viktor Orban. Firește că Viktor Orban este în spatele acestor agresiuni total necontrolate, dar ce poate face Băsescu într-o primă și necesară fază este să facă demersurile necesare pentru ca asemenea provocatori să fie declarați "persona non grata" și să fie dați afară din România... Trebuie aplicată legea. Păi crede cineva că Franța își permite să amenințe cineva marele popor francez cu represalii și cu război. Ați înnebunit, vă fierbe palinca în creier. Trebuie ținuți la respect. terorismul nu trebuie ținut sub control, trebuie ținut sub pământ", a mai spus Vadim Tudor.

Institutul Wiesel: Cerem sesizarea autorităţilor față de declarația liderului Jobbik care a defăimat România 

Institutul "Elie Wiesel" condamnă cu toată fermitatea declaraţiile "rasiste şi incitatoare" făcute sâmbătă de liderul Jobbik, Vona Gabor, în tabăra de vară de la Borzont (Harghita), şi solicită "instituţiilor abilitate ale statului să se autosesizeze pentru a lua măsurile care se impun", transmite Mediafax.

 Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România "Elie Wiesel" arată, într-un comunicat, că declaraţiile lui Vona Gabor vin în contradicţie flagrantă cu articolul din Constituţie care prevede că "sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică (...)".

"De asemenea, menţionăm că tolerarea unor astfel de acţiuni lipsite de discernământ politic din partea unor partide sau organizaţii extremiste străine prezente în România amplifică riscul pentru intensificarea extremismului în România", se arată în comunicat.

 Institutul "Elie Wiesel" face referire la următoarea declaraţie a liderului Jobbik: "Cer presei româneşti şi românilor să înţeleagă că noi nu facem altceva decât încercăm să protejăm propria noastră rasă, propria noastră naţiune, să reprezentăm valorile şi drepturile ei. Scopul nostru nu este să acţionăm împotriva românilor, ci să acţionăm pentru maghiari şi dacă aceste naţiuni arată toleranţă, înţelegere una faţă de cealaltă, noi suntem deschişi la o împăcare istorică la nivelul Europei Centrale. Aceasta deoarece problemele noastre, dacă scoatem din ecuaţie problemele minorităţilor, sunt identice. Toate ţările (din Europa Centrală) sunt exploatate de capitalul international venit din Europa Occidentală şi ar trebui să acţionăm împreună şi nu separat împotriva acestui capital".

În comunicat este menţionată şi această declaraţie a lui Vona Gabor: "Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel