EXCLUSIV  Vaccinarea în farmacii. Cătălina Pintea, președinte ADRFR: Este 100% sigură. Nu au avut absolut niciun fel de reacție adversă

 Vaccinarea în farmacii. Cătălina Pintea, președinte ADRFR: Este 100% sigură. Nu au avut absolut niciun fel de reacție adversă / Foto: Pixabay, de LuAnn Hunt
Vaccinarea în farmacii. Cătălina Pintea, președinte ADRFR: Este 100% sigură. Nu au avut absolut niciun fel de reacție adversă / Foto: Pixabay, de LuAnn Hunt

Cătălina Pintea, președinte ADRFR, a vorbit la DC NEWS despre vaccinarea în farmacii.

"România a introdus în acest sezon gripal un program pilot pentru vaccinarea împotriva gripei în farmacii, alăturându-se astfel unei practici de succes la nivel european în ceea ce privește vaccinarea în farmacii. Franța, Portugalia, Germania, Elveția, Irlanda, sunt doar câteva din statele europene în care vaccinarea ăn farmacii funcționează cu succes de mai mulți ani de zile. Pe listă s-a adăugat anul trecut și Polonia pentru vaccinare anti-COVID, țara desfășurând o campanie cu foarte mult succes acolo.

Este, într-adevăr, îmbucurător pentru noi faptul că la nivel național peste 100 de farmacii s-au înscris în acest program și la fel ne bucură faptul că mai mult de 1.000 de farmaciști au urmat cursurile post-universitare necesare obținerii unei acreditări pentru vaccinarea în farmacie. Cursurile au fost organizate la nivelul universităților de Medicină și Farmacie din țară la centrele universitar și, într-adevăr, a fost un un program destul de lung care a inclus și studii teoretice, și studii practice, deci farmaciștii nu au fost menajați, dar le-au absolvit cu succes.

Cătălina Pintea, președinte ADRFR: Obiectivul nostru este să permanentizăm programul de vaccinare în farmacii

Avem în momentul de față o bază solidă de resursă umană și mai multe farmacii capabile să susțină în anii următori vaccinarea anti-gripală în farmacii. Mai mult decât atât, proiectul pilot a mai confirmat ceva și anume că vaccinarea în farmacii este 100% sigură. Pe tot parcursul derulării proiectului nu au avut absolut niciun fel de reacție adversă.

O parte importantă a cursului pe care l-au urmat colegii noștri a vizat fix management-ul reacțiilor adverse în cazul în care acestea se întâmplă. Și mai mult decât atât, toate farmaciile care au fost înrolate în acest program și au obținut acreditare de la nivelul Ministerului Sănătății au scos de pe stocul lor și au alocat la nivelul punctului de vaccinare câte 2 EpiPen-uri, special pentru așa ceva, dar totuși nu a fost cazul să fie folosite.

Obiectivul nostru este să continuăm și să permanentizăm programul de vaccinare împotriva gripei în farmacii. Beneficiile ar ține atât e sănătatea publică în ansamblu, cât și de prevenția pacienților la nivel individual și aceste beneficii fac, de altfel, tocmai ca să existe o practică solidă în vaccinarea în farmacii din multe state europene", a explicat Cătălina Pintea, președinte ADRFR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel