Vaccin anti-COVID-19: Experţii OMS cer o nouă doză de rapel

Fotografie de la RF._.studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/pastile-medica-ie-estompare-ince-o-are-3825529/
Fotografie de la RF._.studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/pastile-medica-ie-estompare-ince-o-are-3825529/

Experţii OMS se pronunţă în favoarea unei a doua doze de rapel.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca persoanelor cu un risc ridicat de expunere la virusul SARS-CoV-2 să li se ofere o a doua doză de rapel în scopul întăririi imunităţii, informează AFP.

Comitetul de experţi al OMS în materie de politică vaccinală (SAGE) a declarat că după o primă vaccinare, care a constat în general din două doze, şi o primă doză de rapel deja recomandată, grupuri specifice de persoane ar trebui să primească o doză suplimentară.

Avem la bază observaţiile în ceea ce priveşte slăbirea imunităţii, în special în contextul Omicron, le-a declarat jurnaliştilor Joachim Hornbach, consilier sanitar principal al OMS, cu prilejul unei conferinţe de presă virtuală. OMS a recomandat deja ca toţi adulţii să primească o doză de rapel după patru până la şase luni după o primă serie de vaccinări, alcătuită de asemenea din două doze. Alejandro Cravioto a subliniat însă că recomandarea de a efectua un al doilea rapel după alte patru până la şase luni nu vizează decât populaţia cea mai expusă. Nu constituie o recomandare generală pentru vaccinarea tuturor adulţilor după primul rapel, a precizat el. SAGE a estimat că al doilea rapel ar trebui propus persoanelor vârstnice, celor imunodeprimate, femeilor însărcinate, precum şi persoanelor care prezintă patologii precum diabet, hipertensiune şi boli cardiace, pulmonare şi renale. Personalul de toate vârstele din domeniul sanitar ar trebui de asemenea să primească doza suplimentară, a declarat Cravioto, insistând asupra necesităţii de a ne proteja sistemele sanitare.

Pentru moment, aceste recomandări referitoare la rapel vizează vaccinurile disponibile şi dezvoltate pentru a combate tulpina iniţială a SARS-CoV-2. OMS a declarat că va evalua noile vaccinuri realizate de laboratoare precum Moderna şi Pfizer şi care ţintesc noile variante Omicron.

VEZI ȘI: Un număr de 3.542 persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil

Un număr de 3.542 persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, cu 159 mai puţine faţă de ziua anterioară, a informat, joi, Ministerul Sănătăţii (MS).

La ATI sunt trataţi 269 de pacienţi, dintre care 235 sunt nevaccinaţi anti-COVID.

Din totalul pacienţilor internaţi, 467 sunt minori, 462 fiind internaţi în secţii, cu 10 mai puţini faţă de ziua anterioară, şi 5 la ATI, cu unul mai mult faţă de ziua anterioară.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 24 decese în rândul pacienţilor cu COVID (15 bărbaţi şi 9 femei).

Dintre cele 24 decese, două au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, două la categoria de vârstă 60-69 de ani, 9 la categoria de vârstă 70-79 de ani şi 11 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, toţi pacienţii decedaţi prezentau comorbidităţi şi 7 erau vaccinaţi.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, 66.441 persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel